Medalii pentru România la Olimpiadă
Românii câştigă medalii la Jocurile Olimpice 2024, în plină desfăşurare la Paris.
Florin Orban, 02.08.2024, 12:00
La fiecare patru ani, cei mai buni sportivi ai lumii se confruntă la Jocurile Olimpice. Evenimentul a adus şi anul acesta la start 10.700 de competitori, din 206 ţări şi teritorii. Cu o delegaţie de peste o sută de sportivi, România se află printre ţările cel mai bine reprezentate, la 100 de ani de la prima medalie olimpică a tricolorilor, câştigată tot la Paris, la rugby. În total, de-a lungul vremii, sportivii români au câştigat 313 medalii olimpice, dintre care 92 de aur, 98 de argint şi 123 de bronz.
Membrii delegaţiei române s-au remarcat deja, la Paris, încă din primele zile de întreceri. Cu medalia de aur de la 200 de metri liber şi cu bronzul de la 100 de metri, David Popovici s-a aflat printre cei mai premiaţi înotători. La doar 19 ani, sportivul clubului Dinamo Bucureşti, dublu campion mondial si cvintuplu campion european, şi-a completat palmaresul cu ultimele medalii care îi lipseau, şi anume cele olimpice.
Au venit apoi primele medalii ale canotorilor: aur la dublu vâsle masculin şi argint în proba similară feminină, marcând un salt remarcabil la o disciplină la care, în ultima vreme, cele mai multe rezultate s-au obţinut la rame.
Nu trebuie uitat nici progresul înregistrat la gimnastică. Deşi a fost disciplina cea mai premiată, cu 25 de medalii de aur, 20 de argint şi 26 de bronz, gimnastica nu ne-a mai oferit satisfacţii din 2012, de la Londra, când Sandra Izbaşa a câştigat aurul la sărituri, Cătălina Ponor a luat argintul la sol, iar echipa feminină a câştigat medaliile de bronz. Acum, fetele au reuşit să reintre în topul naţiunilor, terminând pe locul 7 concursul echipelor şi obţinând mai multe calificări în finalele individuale.
Cele mai mari aşteptări pentru zilele care au mai rămas merg, în continuare, spre canotaj, unde ultimele finale sunt programate sâmbătă. Tot de pe ape aşteptăm medalii şi de la multiplul campion mondial la kanoe Cătălin Chirilă. Acesta este continuatorul unei tradiţii de performanţe care se apropie de şapte decenii şi care a început cu cele două medalii de aur aduse în 1956 de Leon Rotman de la Jocurile de la Melbourne şi a continuat cu cele patru titluri câştigate de Ivan Patzaichin între 1968 şi 1984.
Avem aşteptări, ca întotdeauna, şi de la atletism, însă ultimele rezultate la competiţiile mondiale si europene ne obligă să ne moderăm optimismul. Nu în ultimul rând, la haltere, România va fi reprezentată de două sportive cu şanse bune la medalii: Loredana Toma, la 71 de kilograme, şi Mihaela Cambei, la 49. Loredana se situează pe locul 4 al clasamentului mondial la categoria sa, iar Mihaela, pe locul 5. În concurs, va conta, bineînţeles, forma de moment, dar şi ambiţia de care cele două competitoare au dat dovadă de fiecare dată când a fost nevoie.