Măsuri UE pentru agricultorii afectaţi de embargoul rusesc
Miniştrii agriculturii din 21 de state membre ale Uniunii Europene cer Comisiei Europene să aloce fonduri pentru ajutorarea agricultorilor afectaţi de embargoul rusesc.
Valentin Țigău, 11.11.2014, 12:48
Într-o declaraţie comună semnată luni, la Bruxelles, miniştrii agriculturii din 21 de state membre ale UE, între care şi România, insistă pe lângă Comisia Europeană să acorde compensaţii pentru pierderile suferite în urma embargoului agricol rusesc. Banii ar urma sa provină din suma destinată finanţării Politicii Agricole Comune (PAC) şi nu din rezerva de criză, care, în opinia semnatarilor, trebuie păstrată pentru eventualitatea unor noi provocări, în 2015.
Executivul european vrea să folosească banii din finanţarea PAC pentru acoperirea unor deficite în bugetul pe anul în curs şi să acorde agricultorilor ajutoarele din rezerva de criză’, care poate fi constituită numai în schimbul diminuării cu 1% a subvenţiilor agricole obişnuite. Comisia Europeană a anunţat, deja, că va oferi producătorilor de legume şi de lactate, care înregistrează pierderi în urma embargoului rus, compensaţii în valoare de 344 de milioane de euro, astfel că, dacă se va baza doar pe rezerva de criză, i-ar mai rămâne, pentru anul viitor, doar 88 de milioane de euro pentru eventuale noi măsuri de sprijinire a agricultorilor sau pentru orice altă situaţie neprevăzută.
O decizie concretă urmează să se ia în cadrul negocierilor privind bugetul UE pentru anul viitor, care trebuie încheiate pe 17 noiembrie. În urma semnării declaraţiei de luni, ministrul francez al agriculturii, Stephane Le Foll, apreciază că cele 21 de state semnatare vor avea motive întemeiate să blocheze negocierile bugetare dacă nu le vor fi satisfăcute cererile. Menţionăm că declaraţia a fost semnată în cadrul primei reuniuni a miniştrilor agriculturii după ce noua Comisie Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker şi-a preluat atribuţiile, la începutul acestei luni.
La reuniune a fost prezent şi noul comisar al Agriculturii, irlandezul Phil Hogan, care l-a înlocuit pe românul Dacian Cioloş, al cărui mandat a însemnat redactarea unei noi Politici Agricole Comune, iar pe final, adoptarea unor măsuri de protejare a producătorilor agricoli europeni afectaţi de embargoul rusesc.
La Bucureşti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin afirmă că România, deşi nu exportă în Rusia, riscă un impact indirect, din cauză că produsele agricole provenite din alte ţări, precum Lituania sau Polonia, intră pe piaţa românească la preţuri de dumping. El a avertizat despre riscul ca fiecare stat membru al UE să încerce să găsească o soluţie naţională pentru a-şi proteja fermierii şi consumatorii şi a cerut soluţii europene la o problemă considerată de interes comun.