Măsuri sociale şi un nou acord preventiv cu FMI
Reducerea TVA la paine, corelata cu cresterea accizelor la alcool si la unele produse de lux, sunt masuri pe care guvernul de la Bucuresti le va aplica, de la 1 septembrie.
Valentin Țigău, 30.07.2013, 11:55
Urmarind sa reduca evaziunea fiscala si sa creasca veniturile la bugetul de stat, guvernul premierului social-democrat, Victor Ponta a anuntat o serie de masuri care vor fi aplicate de la 1 septembrie. In primul rand, e vorba despre scaderea TVA la paine, de la 24% la 9%.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin releva, recent, ca, la nivelul UE, consumul anual de paine este, oficial, 89 kg pe locuitor, in timp ce, in Romania, el se situeaza la 23 de kilograme. Cercetarile de piata facute de Gallup arata ca, in realitate, romanii, traditional, mari consumatori de paine, consuma pana la 101 kilograme pe locuitor. Diferenta, afirma ministrul Agriculturii, o reprezinta evaziunea fiscala.
Premierul Victor Ponta a facut, luni, apel la mediul privat sa demonstreze ca, platind, mai multi, o taxa mai mica, pot creste încasarile la buget. Victor Ponta: “Ma bazez pe un parteneriat între guvern si asociatiile de producatori. Daca vom avea succes si se va dovedi ca am gândit corect, ca reducem evaziunea fiscala, ca avem si încasari mai bune si îi încurajam pe producatorii corecti, cei care sunt fiscalizati, în mod sigur succesul acestui proiect ne va ajuta sa extindem un regim de TVA diferentiat si catre alte categorii.”
Pentru a asigura succesul acestei masuri si a reduce impactul bugetar negativ, guvernul e obligat sa faca, insa, o rectificare bugetara si sa creasca accizele la unele produse. Astfel, Ministerul Transporturilor si Secretariatul General al Guvernului vor primi mai putini bani, pana la sfarsitul anului.
De asemenea, de la 1 septembrie, guvernul va introduce noi accize la unele produse considerate de lux, cum ar fi autoturisme de peste 3.000 de centimetri cubi, iahturi, obiecte de aur si ceasuri. Tot de la 1 septembrie, creste si acciza la alcool, de la 750 la 1.000 de euro pe hectolitru.
Rectificarea vine însa cu vesti bune pentru sanatate. Un miliard de lei pentru plata medicamentelor si a serviciilor vor fi transferati catre Casa Nationala de Asigurari pentru Sanatate, iar alte 90 de milioane de lei vor merge catre programul de imbunatatire a conditiilor din maternitati.
Expertii FMI sunt sceptici în legatura cu reducerea evaziunii fiscale in urma acestor masuri, dar au accepat incheierea unui nou acord, preventiv, cu Romania. In conditiile in care situatia economiei internationale se mentine fragila, acordul poate fi o ancora de stabilitate pentru Romania.