Măsuri sociale în vreme de pandemie
Autoritățile de la București au anunțat mai multe măsuri, gândite în acord cu situația generată de epidemia de coronavirus.
Corina Cristea, 09.10.2020, 12:10
În ziua în care în România s-au înregistrat pentru prima dată peste 3000 de infectări în ultimele 24 de ore cu noul coronavirus, executivul de la București a prelungit cu șase luni suplimentarea numărului de 2.000 de posturi pentru personalul contractual necesar în direcţiile de sănătate publică şi în serviciile de ambulanţă din întreaga ţară.
Executivul a aprobat şi un memorandum privind contractarea unui împrumut de 250 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii pentru Spitalul regional de Urgenţă de la Iaşi, a anunţat ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, la finalul şedinţei de guvern. Valoarea totală a investiţiei este de 500 milioane de euro, proiectul fiind susţinut jumătate din fonduri europene, jumătate din bani de la buget.
Acest împrumut are rolul de a susţine investiţiile până luăm banii din fonduri europene, ca să nu mai întârziem să începem construirea acestui obiectiv, a precizat ministrul.
În cadrul şedinţei a fost prezentată, într-o primă lectură, și o Ordonanţă de Urgenţă care priveşte mai multe măsuri fiscal-bugetare şi modificări ale unor acte normative. Una dintre prevederi se referă la o înlesnire la plată pentru obligaţiile bugetare restante – acumulate după data declarării stării de urgenţă, pe 16 martie, până la 25 octombrie – de către companiile afectate de restricţiile impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Este vorba de o procedură simplificată de acordare a unei eşalonări de plată pe o perioadă de 12 luni, a explicat ministrul, care a prezentat și condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească aceşti contribuabili pentru a beneficia de această facilitate.
Florin Cîţu: Să nu înregistreze obligaţii bugetare restante la data
declarării stării de urgenţă. Să nu se afle în procedură de insolvenţă – şi
aici, pentru companiile care sunt în procedură de insolvenţă, dar care şi-au
plătit ratele, deci, nu au avut restanţe, vom veni cu o reglementare separată.
Să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare, să aibă
depuse toate declaraţiile fiscale.
În opinia autorităților, această măsură, pe de o parte, ar ajuta contribuabilii aflați în dificultate generată de lipsa de lichidităţi financiare. Pe de altă parte, prin acestă măsură s-ar asigura încasarea unor sume certe şi periodice la bugetul general consolidat.
O altă prevedere a Ordonanţei de Urgenţă, aflată în dezbatere publică până la urmatoarea ședință de guvern, prelungeşte până la 2 decembrie termenul până când autorităţile locale pot să stabilească reducerea cu până la 50% a impozitului pe clădiri. Proprietarii pot să depună până pe 21 decembrie cererile de reducere a impozitului.