Măsuri sociale
Guvernul de la Bucureşti se întrece pe sine în privinţa măsurilor sociale luate ori aflate în pregătire.
Florentin Căpitănescu, 16.10.2014, 12:46
Poate ca indiciu că nu-şi trădează orientarea, Guvernul de stânga de la Bucureşti, controlat de social-democraţi, pune din ce în ce mai mare preţ pe măsurile de natură socială, în special în cazul aşa-numitelor categorii defavorizate.
Astfel, lunile trecute, Executivul anunţase că, de la începutul anului viitor, salariul minim brut pe economie va creşte cu aproape 10%, până la 975 lei, circa 220 de euro, pensiile vor fi majorate cu 5%, iar indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap vor sări, şi ele, cu 16 procente.
Însă măsurile de sprijin social adoptate de guvern sau aflate în pregătire în laboratorul său nu se opresc aici. Circa 500 de mii de copii, proveniţi din peste 280 de mii de familii cu venituri reduse, vor avea, de la 1 noiembrie, alocaţiile dublate. Este vorba, a precizat ministrul muncii şi protectiei sociale, Rovana Plumb, de alocaţia de sprijin a familiei, care se acordă pe lângă clasica alocaţie de stat, de care beneficiază toţi copiii din România. Pentru ca alocaţia de sprijin a familiei să fie acordată trebuie ca venitul net per membru de familie să fie până-n 530 de lei, adică 120 de euro. Prin acelaşi act normativ, Guvernul a aprobat majorarea sumelor pentru copiii aflaţi în plasament şi dublarea alocaţiilor de hrană pentru copiii instituţionalizaţi sau aflaţi în grija asistenţilor maternali.
Cu detalii, Rovana Plumb: ”Pentru 500 de mii de copii care provin din familiile sărace, această creştere va reprezenta 42 de lei pentru fiecare copil. Pentru copiii care se află în îngrijire la familii în plasament, de la 1 noiembrie, vor primi 440 de lei. De la 1 decembrie, dublăm alocaţia de hrană zilnică pentru toţi copii care se află în sistemul de protecţie specială, respectiv 60 de mii de copii”.
Rovana Plumb a apreciat că impactul bugetar al acestor măsuri nu este unul care să dea bătăi de cap, motiv pentru care, asigură oficialul, cabinetul nu ia în calcul suplimentarea unor taxe existente sau introducerea altora. De altfel, a spus ea, banii care vor acoperi, în 2014, noile facilităţi pentru copiii cu probleme se găsesc în visteria ministerului, iar, pentru 2015, fondurile vor fi asigurate prin exerciţiul bugetar aferent viitorului an. De asemenea, ministrul a anunţat că, de la începutul anului viitor, vor fi dublate şi alocaţiile zilnice de hrană pentru adulţii cu dizabilităţi sau aflaţi în centre de îngrijire.
Toate aceste măsuri au fost luate pentru că aşa este uman, formulă folosită chiar de ministrul Plumb.