Măsuri pentru sistemul medical
Guvernul a luat noi măsuri în beneficiul medicilor români, care, din cauza salariilor mici şi a subfinanţării din sector, aleg în număr mare să profeseze peste hotare.
România Internațional, 08.08.2016, 13:00
Guvernul de la Bucureşti a anunţat că va aloca, în 2016, aproximativ 100 de milioane de lei (echivalentul a aproximativ 22 de milioane de euro) pentru creşterea plăţii gărzilor suplimentare efectuate de medici, prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august.
Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat că această decizie este unul dintre cei mai importanţi paşi făcuţi în ultimii ani în beneficiul medicilor, care, din cauza salariilor mici şi a subfinanţării din sector, aleg în număr mare să profeseze peste hotare.
Potrivit Ministerului Sănătăţii,majorarea va intra în vigoare la 1 octombrie, iar fondurile vor fi alocate din administrarea mai eficientă a resurselor existente în sistemul sanitar. Gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial. Pentru medici, avantajul este că aceste gărzi vor fi considerate atât vechime în muncă, cât şi vechime în specialitate. Contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporţional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajaţi.
Ministerul a mai anunţat că aşa numită ”garda obligatorie” va beneficia de un spor de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se făcea. De asemenea, medicii care au obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale începând cu 2010 vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat. Timpii de lucru şi de odihnă vor fi regândiţi în termeni de flexibilizare, de grijă faţă de efortul depus de medici şi de siguranţă a pacienţilor. Totodată, ministerul evaluează modalităţi de remunerare a medicilor rezidenţi din anii I şi II pentru gărzile pe care le fac.
Noile decizii vin la câteva zile după ce, de 1 august, au fost majorate salariile pentru angajaţii din sistemul sanitar. Majorările sunt cuprinse între 300 (circa 70 euro) şi 900 de lei (circa 200 euro) şi de ele vor beneficia 163 de mii de persoane.
Tot de la 1 august, guvernul a introdus un sistem de premiere în sănătate, prin care debutanţii vor primi un bonus de două procente. Cuantumul salariilor diferă, la fel că şi în educaţie, în funcţie de specializare, grad şi vechime şi este completat de diferite sporuri.
Salariul de încadrare al unui medic din unităţi clinice va fi între 2.400 de lei (525 euro) şi 3.000 de lei (650 euro), în funcţie de vechime, iar a unui asistent medical între 1.900 (430 euro) şi 2.400 de lei (540 euro). Salariul unui medic primar din serviciul de ambulanţă sau primiri urgenţe va ajunge până la 5.400 de lei (circa 1.200 euro).
Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, consideră că nu este normal că în România să nu se fi construit în ultimii 25 de ani cel puţin patru spitale noi, care să înlocuiască infastructura veche. România trebuie să aibă un plan clar de lungă durată de refacere a infrastructurii spitalelor.