Măsuri pentru securitatea alimentării cu gaze
România este pregătită pentru următoarea iarnă, spun autoritățile de la București. Executivul a actualizat planul de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale.
Mihai Pelin, 15.09.2023, 11:47
Guvernul de la București a aprobat, înultima şedinţa, actualizarea planului de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România. Purtătorul de cuvânt al Cabinetului, Mihai Constantin, a explicat că măsurile adoptate vizează asigurarea resurselor energetice şi sprijinirea populaţiei, pentru a trece cu bine de iarna următoare. El a precizat că acest document este în concordanţă cu normele europene şi a fost realizat pe baza consultărilor cu principalii actori de pe piaţa gazelor naturale din România.
În următoarea şedinţă a Executivului vor fi aprobate măsurile privind nivelul de siguranţă în funcţionarea sistemului energetic naţional, iar printre obiectivele programului de iarnă se numără evaluarea consumului în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024, pentru asigurarea acestuia la parametri de calitate şi siguranţă în alimentare. Pentru prima dată de când Ministerul Energiei dezvoltă planul de iarnă, este luată în considerare şi influenţa din ce în ce mai mare pe care o au prosumatorii, în acoperirea consumului la nivel naţional.
Un prosumator este un client final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice. El consumă, poate stoca, dar și vinde energie electrică din surse regenerabile. Numărul prosumatorilor este în continuă creştere în România, la finele lunii apriliefiind înregistraţi peste63 de mii de prosumatori, care deţineau o capacitate de producţie de energie din surse regenerabile de 753 MW putere instalată, conform datelor furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.
La rândul său, ministrul de resort, Sebastian Burduja, a declarat că România este pregătită să facă față următorului sezon rece. Până acum, depozitul de gaz a atins un grad de umplere de aproape 90%.Această situație indică faptul că țara va fi capabilă să treacă cu succes peste un sezon de iarnă obișnuit, bazându-se exclusiv pe gazul provenit din producția internă și stocurile de gaze românești disponibile. În altă ordine de idei, ministrul a subliniat că
Guvernul nu are în plan să renunțe la schema de compensare-plafonare aplicată la gaz și energie electrică, cel puţin până în primăvara anului viitor. Măsurile de plafonare și compensare au intrat in vigoare la 1 noiembrie 2021, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru operatorii economici, după ce prețurile au explodat la nivel internațional și mulţi români au primit facturi exorbitante la gaz și curent. Conflictul izbucnit în februarie 2022, după ce Rusia a atacat Ucraina, a adus noi turbulențe în piața de energie.