Măsuri pentru scăderea prețurilor carburanților și al energiei
Un pachet major de soluţii care să reducă facturile la gaze şi electricitate şi să calmeze puseul inflaţionist este pregătit de decidenții de la București.
Corina Cristea, 23.02.2022, 11:30
Liderii coaliției de guvernare de la București au convenit asupra unor noi măsuri menite să reducă facturile la gaze şi electricitate şi să ajute la calmarea puseului inflaţionist manifestat la acest început de an. Reducerea temporară cu 50% a accizei la carburanți se numără între acestea și vine în condițiile în care efectele crizei energetice se fac tot mai simțite. Calculele arată că în România ponderea combustibililor în totalul coşului de consum este de 8%, iar în cazul cetăţenilor cu venituri mici si medii această pondere poate ajunge chiar la 12%. Prin această măsură, validată marți de coaliția PSD – PNL – UDMR, prețul la pompă al motorinei și al benzinei ar urma să scadă imediat cu peste 1 leu, de la circa 7 lei/litru în prezent.
Măsura a fost susţinută de social-democraţi, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că soluţia este menită să stopeze valul de scumpiri.
Marcel Ciolacu: Am văzut şi noi o scumpire a barilului de petrol, dar sperăm să echilibrăm acest lucru, şi de aceea s-a venit cu propunerea de reducere a accizei. Noi vorbim de problemele pe care le au românii şi să stopăm acest val de scumpiri.
PNL, de principiu, este de acord cu reduceri de taxe, accize, impozite şi contribuţii şi orice înseamnă reducerea poverii fiscale – spune și liderul liberal, Florin Cîţu. El a menţionat că susţine măsura convenită, dar atrage atenţia că dacă nu scade preţul la pompă, cineva trebuie să îşi asume.
Florin Cîţu: Să vedem analizele Ministerului Finanţelor. Scenariile pe care le prezintă – din punctul meu de vedere – sunt optimiste. Eu sper că nu sunt prezentate doar aşa, să mai împuşcăm un iepure, să spunem facem această măsură, pentru că ea costă 3-4 miliarde de lei.
Pentru următoarele 6 luni, pentru benzina şi motorina standard, prin renunţarea la jumătate din valoarea accizelor la combustibili, statul român renunţă la încasarea unor venituri, iar cetăţenii şi toate companiile care deţin parcuri de autovehicule comerciale scăpă de marea povară a costurilor cu care se confruntă acum.
În perioada imediat următoare, vor avea loc discuţii cu Comisia Europeană şi cu marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
Liderii coaliţiei de guvernare au decis, de asemenea, să aplice şi în luna aprilie ordonanţa de urgenţă care plafonează şi compensează facturile la energie electrică şi gaze naturale.