Măsuri pentru sănătatea populaţiei
Autorităţile de la Bucureşti au luat mai multe măsuri pentru sănătatea populaţiei. Printre acestea se numără blocarea exportului de vaccinuri, în contextul epidemiei de rujeolă din România, înfiinţarea unor bănci de sânge, celule şi ţesuturi umane...
Leyla Cheamil, 28.04.2017, 11:51
Autorităţile din România caută soluţii pentru rezolvarea crizei vaccinurilor. Ministerul Sănătăţii a hotărât să blocheze exportul de vaccinuri şi va înştiinţa, în acest sens, Comisia Europeană. Anunţul a fost făcut de ministrul Florian Bodog, în contextul epidemiei de rujeolă care afectează aproape 5 mii de persoane. Specialiştii spun că principala cauza a acestei epidemii, care a provocat, până acum, peste 20 de decese, este scăderea ratei imunizarii în ultimii ani. Dintre cele aproape cele 5 mii de cazuri de rujeolă conformate, 96% au fost la persoane nevaccinate.
Se aşteaptă livrarea primului lot de vaccin împotriva rujeolei pentru cele 10 judeţe în care acesta lipseşte, a spus ministrul Florian Bodog, care a mai precizat că autorităţile au de gand să ceară blocarea exporturilor şi pentru alte medicamente: Pentru absolut toate medicamentele care sunt prevăzute în programele naţionale de sănătate, pentru medicamentele prevăzute în programele de oncologie, pentru medicamentele pentru copiii cu leucemie, deci pentru toate medicamentele care dispar de pe piaţă şi pentru care am semnale că nu se găsesc în farmacii sau că nu pot fi aprovizionate la timp. Doresc ca pacienţii români să nu fie defavorizaţi comparativ cu alte ţări în care aceste medicamente au preţuri mai mari.
La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a cerut tuturor specialiştilor să găsească soluţii pentru punerea în practică a câtorva măsuri. Acestea vizează instituirea unui sistem eficient de management al vaccinului, modificarea legislaţiei în privinţa modului de achiziţie a vaccinurilor, realizarea unui plan multianual al necesarului de vaccinuri în România, simplificarea procedurilor de calculare a preţurilor.
O altă măsură se referă la realizarea unui stoc naţional de vaccinuri pentru situaţii speciale. Pe de altă parte, în capitala Bucureşti şi în trei mari oraşe ale ţării, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara vor fi înfiinţate patru bănci de sânge, celule şi ţesuturi umane, în cadrul unui proiect prin care este asigurat tratamentul de urgenţă al unor boli cronice. Guvernul a alocat, în acest sens, 30 de milioane de lei. Centrele vor asigura tratamentul de urgenţă pentru pacienţii care au nevoie de transplant de ţesuturi, evitându-se, astfel, importul şi amânarea riscantă a aplicării tratamentului.
O altă măsură luată de Guvern în beneficiul bolnavilor este includerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a cinci noi substanţe active. Ele sunt destinate tratamentului pacienţilor cu hepatite cronice de etimologie virală, tuberculoză, boli rare. De asemenea, Executivul a aprobat şi crearea a cel puţin opt servicii specializate de tip rezidenţial şi a cel puţin opt centre de zi pentru copii cu tulburări de comportament în vederea integrării lor şcolare, familiale ori sociale.