Măsuri pentru pacienţii asimptomatici
Românii infectați cu Covid-19, dar asimptomatici și care nu suferă de alte boli ar urma să fie tratați la domiciliu.
Roxana Vasile, 12.10.2020, 12:00
Pe măsură ce numărul persoanelor testate pozitiv la Covid-19 crește și spitalele anunță că riscă să nu mai facă față afluxului mare de pacienți, autoritățile române regândesc metodologia de tratare a asimptomaticilor. Astfel, potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, asimptomaticii care nu suferă de alte boli și care, acum, aglomerează unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor Covid ar urma să fie evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţii medicale. Nelu Tătaru a mai adăugat că medicii de familie care îi vor monitoriza vor primi mai mulţi bani de la Casa de Asigurări.
Ministrul Tătaru: Asimptomaticii vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţiile paraclinice. Simptomaticii cu comorbidităţi vor rămâne internați în continuare, după evaluare. Simptomaticii fără comorbidităţi vor primi un tratament, vor fi evaluaţi şi vor merge la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. Avem pregătită, în acest sens, inclusiv o colaborare cu medicii de familie, atât prin contracte suplimentare cu Casa de Asigurări, precum şi posibilitatea de prestări de servicii pe care o vor avea cu Direcţia de Sănătate Publică în activitatea de anchetă epidemiologică şi urmărirea pacienţilor.
Medicii de familie, de cealaltă parte, solicită să fie consultaţi pentru gestionarea corectă şi eficientă a situaţiei epidemiologice şi susţin că lipsa acestor consultări este una dintre cauzele evoluţiei din ultima perioadă. Într-un comunicat, Societatea Naţională de Medicină a Familiei afirmă că, după şapte luni de criză sanitară, s-ar părea că lucrurile evoluează cât se poate de îngrijorător în privința controlului răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2. Este momentul ca autorităţile să înţeleagă că situației nu i se poate face față ‘doar pe hârtie’ şi ‘la televizor’, fără să se ţină cont de opiniile celor care sunt zilnic în contact cu pacientul – spune SNMF.
Aceasta amintește că, de la izbucnirea epidemiei, medicii de familie au preluat sarcini foarte diverse, cele mai multe cu caracter de noutate pentru specialitatea lor, dar și pentru profesia medicală în general. Potrivit documentului, în condiţiile în care accesul pacienţilor non-COVID în spitale a fost practic blocat, iar cele mai multe cabinete din ambulatoriile de specialitate s-au închis temporar, îngrijirile necesare acestor pacienţi au fost transferate către medicii de familie.
În plus, printre multe altele, aceștia au făcut triaj epidemiologic pentru cazurile suspecte de infecţie cu Covid-19; au monitorizat pacienţi pozitivi izolaţi la domiciliu; au monitorizat contacţii direcţi, de multe ori uitaţi de autorităţi; nu în ultimul rând, au sprijinit pacienții informaţional, medical şi emoţional.