Măsuri pentru mediul de afaceri
Deputaţii români au adoptat proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a persoanelor juridice...
Mihai Pelin, 16.04.2014, 12:39
În 2013, România ocupa poziţia a doua într-un top al ţărilor din Europa Centrala după numarul de insolvenţe, fiind întrecută doar de Serbia, potrivit unui studiu recent.
Din totalul celor peste 600 de mii de companii active înregistrate la Registrul Comerţului din Bucureşti, procentul insolvenţei a fost, anul trecut de 6,4%. Fenomenul a luat amploare mai ales pe plan local, în perioada post-criza a ultimilor 5 ani. În aceste condiţii, Camera Deputaţilor a adoptat recent proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a persoanelor juridice. Documentul se aplică debitorilor aflaţi în dificultate financiară şi stabileşte la 40 de mii de lei (8800 euro) valoarea minimă a creanţei pentru care poate fi introdusă cererea de deschidere a insolvenţei.
În opoziţie, grupurile PNL şi PDL au votat împotrivă şi au anunţat că vor sesiza Curtea Constituţională. Liberalii consideră legea incompletă şi nedreaptă. Prin adoptarea fără includere a prevederilor pentru persoanele fizice – spun ei – se perpetuează un dublu standard, o discriminare. Alina Gorghiu: “România este singura ţară, în afară de Ungaria, din UE, care nu are o insolvenţă a persoanelor fizice! Sunt peste 1 milion de români, care au nevoie de acest nou start!”
De cealaltă parte, reprezentanţii puterii îi contrazic pe cei din tabăra opoziţiei. Deputatul PSD Ioan Adam afirmă că legea asigură desfăsurarea cu acurateţe a procedurilor de insolvenţă. Ioan Adam: “Am creat, prin mecanismul juridic, posibilitatea, pentru lichidatorul judiciar, să poată avea pârghiile care să genereze desfăşurarea acestei proceduri mai rapid decât până acum, să evităm aceste cauze, procese, care durau ani de zile şi care se finalizau cu intrarea în faliment a agentului economic.”
Prezent la dezbateri, ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, a subliniat că legea insolvenţei vine în sprijinul mediului de afaceri şi pune la îndemâna acestuia instrumente mai eficiente pentru recuperarea creanţelor.
La rândul său, premierul Victor Ponta consideră că legea este extrem de importantă pentru mediul de afaceri cinstit. În plus, el a anunţat că scutirea impozitului pe profitul reinvestit va fi aplicată din iulie. Victor Ponta: “Este o solicitare veche a mediului de afaceri, pe care putem să o punem în aplicare din 1 iulie. Toate companiile care reinvestesc profitul primesc un sprijin binemeritat, care inevitabil se va traduce în noi locuri de muncă, noi taxe şi impozite, noi avantaje pentru societatea noastră.”
Anunţul premierului a fost făcut cu ocazia semnării unei înţelegeri privind crearea unei platforme de consultare între reprezentanţii guvernului şi cei ai Coaliţiei pentru Dezvoltarea României care reuneşte 20 de asociaţii de afaceri. Astfel, orice măsură fiscală va fi precedată de consultări cu mediul de afaceri.