Măsuri pentru limitarea efectelor pestei porcine africane
În prezent, în România numărul focarelor active de pestă porcină africană este de circa 180. Cele mai afectate sunt nord-vestul şi sud-estul ţarii.
Corina Cristea, 04.09.2018, 12:46
Peste 140.000 de porci au fost sacrificaţi în ultimele săptămâni în România afectată de pesta porcină africană – o maladie extrem de greu de ţinut sub control în condiţiile în care pentru ea nu există tratament. În plus, virusul nu dezvoltă anticorpi, făcând astfel imposibilă crearea unui vaccin. În prezent, în România există aproximativ 4,5 milioane de porci, a precizat ministrul Agriculturii, Petre Daea, iar un sfert din judeţe sunt afectate.
Nu în întregime – există, de la caz la caz, zone în care virusul a fost identificat doar în câte o gospodărie sau, la polul opus, acesta a pătruns în complexe mari cu zeci de mii sau chiar peste o sută de mii de porci. În toate cazurile a fost decisă eutanasierea.
Cel mai dramatic caz rămâne cel din judeţul Brăila, în sud-estul ţării, la cea mai mare fermă de profil din România şi a doua ca mărime din Europa, unde depistarea virusului a determinat declanşarea procesului de gazare şi îngropare a porcilor sacrificaţi. Vorbim de 140 de mii de porci la ferma amintită, iar procesul se estimează că va dura circa o lună.
Populaţia trebuie să ştie că nu există altă cale în afara eutanasierii, oricât de dureros este să facem acest lucru, a explicat ministrul, amintind că vor fi luate în continuare măsuri în încercarea de a stopa extinderea virusului. În târguri a fost interzisă comercializarea cărnii de porc şi au fost instituite filtre rutiere şi de dezinfectare la limitele judeţelor unde există focare.
Ministrul a mai spus că a cerut sprijin la Bruxelles pentru combaterea pestei porcine africane, iar 12 state au sărit în ajutorul României – ţară care, spune Petre Daea, s-a apărat de acest virus prin măsuri preventive timp de 5 ani.
Opoziţia de dreapta de la Bucureşti şi preşedintele Klaus Iohannis acuză, însă, guvernarea PSD-ALDE de gestionare defectuoasă a situaţiei, arătând că mulţi fermieri riscă acum falimentul. Fostul premier Dacian Cioloş vorbeşte de o criză extrem de gravă, care se poate solda cu distrugerea întregului sector zootehnic al porcilor din România, concomitent cu concedierea a mii de angajaţi din sector.
Dacian Cioloş spune că în calitate de ministru al Agriculturii în România şi la nivel european, când a fost comisar de resort, s-a confruntat cu astfel de situaţii şi s-a dovedit că, dacă se acţionează la timp, lucrurile pot fi ţinute sub control. Nu în ultimul rând, a atras atenţia că există riscul de sistare a exportului de carne de porc din România pentru o perioadă, iar consecinţele ar fi considerabile, reflectate inclusiv în creşterea inflaţiei.