Măsuri pentru înzestrarea armatei
Situaţia volatilă de securitate din jurul României a determinat guvernul de la Bucureşti sa majoreze, din 2017, bugetul alocat apărării la 2% din PIB, ceea ce va permite inzesterea şi modernizarea Armatei române.
România Internațional, 03.03.2017, 11:48
Provocările de securitate din proximitatea României impun o nouă abordare a strategiilor naţionale de apărare. Ziele trecute, la bilanţul Ministerului Apărării, ministrul de resort, Gabriel Leş, a afirmat că Bucureştiul este pregătit să facă faţă evoluţiilor complexe din mediul de securitate care se manifestă în regiune. Leş a subliniat faptul că, dupa ani de subfinanţare, bugetul MApN este, începând cu 2017, de 2% din PIB, ceea ce permite reconfigurarea şi modernizarea sistemului militar, impuse, în primul rând, de situaţia de securitate volatilă din jurul ţării.
Şi premierul Sorin Grineanu, declara la acelaşi eveniment, că alocarea a 2% din PIB pentru apărare asigură un teren solid pentru accelerarea modernizării Armatei Române. El a cerut ca programele de înzestrare să implice industria naţională de apărare, în condiţiile în care Executivul este hotărât să menţină aceste alocări bugetare pentru armată şi în perioada 2018 – 2020.
La rândul său, secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare din Ministerul Apărării, Mircea Duşa, fost ministru al apărării, consideră că 2017 va fi un an de foc pentru înzestrarea Armatei României, în condiţiile în care este pentru prima dată după mulţi ani când apărarea are un buget de 2% din PIB. Prezent la emisiunea „Euroatlantica”, de la Radio România Actualităţi, Duşa a anunţat că, joi, a avut loc, la Bucureşti, o şedinţa a Comitetului de planificare a apărării, în cadrul căreia s-au stabilit obiectivele programului de modernizare şi înzestrare a Armatei Române, pe termen scurt şi mediu, până în anul 2026.
Potrivit acestuia, este vorba de opt programe majore care se referă, intre altele, la înzestrarea forţelor terestre, aeriene şi navale. La capitolul forţe terestre, MAPN doreşte dotarea cu maşini de luptă 8×8, camioane, platforme multifuncţionale şi rachete antitanc. La capitolul forţe aeriene, spune Duşa, trebuie finalizate în acest an şi operaţionalizate escadrila de avioane F-16, dar în acelaşi timp trebuie achiziţionate în continuare radare pentru a asigura supravegherea spaţiului aerian al Romaniei şi, de asemenea, cumpărate rachete sol-aer.
El a mai anunţat că şi înzestrarea cu corvete a Forţelor Navale Române se află în programul de achiziţii pentru acest an, dar hotărârea de guvern adoptată anul trecut, ce stabilea cumpărarea de nave olandeze, va fi abrogată şi va fi pregătit un memorandum pentru a cere aprobarea Parlamentului.
Secretarul de stat în Ministerul Apărării a explicat că toate obiectivele de investiţii şi de dotare care trec de 100 de milioane de euro au nevoie de aprobarea Legislativului. Mircea Duşa a menţionat că vor fi achiziţionate patru corvete, însă a adăugat că este prematur să se precizeze cine va realiza aceste nave de luptă.