Măsuri pentru eficientizare energetică
Ministerul român al Mediului anunță lansarea unor noi de programe reducere a poluării și de creșterea a eficienței energetice.
Bogdan Matei, 18.01.2024, 11:30
La începutul unui an electoral jalonat de toate cele patru tipuri de alegeri care se pot organiza în România, ministrul Mediului, liberalul Mircea Fechet, e printre cei mai vizibili și, cel puțin aparent, cei mai întreprinzători politicieni. Adept declarat al eficientizării energetice, el a anunțat că bugetul propus pentru programul-pilot „Rabla pentru sobe” este de 500 de milioane de lei.
Finanţarea se acordă pentru dispozitivele cu randament de minimum 80% şi emisii mici de poluanţi, iar programul este menit să le reducă românilor cheltuielile cu încălzirea şi să diminueze poluarea. Beneficiari sunt oamenii din comunele celor 28 de judeţe din zona montană a ţării. Ministerul va finanţa 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 lei de persoană.
Din datele oficiale citate de ministru, joi, într-o intervenție în direct la Radio România, eficienţa medie a sobelor care folosesc biomasă solidă, lemn cu precădere, este între 20 şi 40%, în funcţie de cât e soba de veche şi cât de priceput a fost meşterul care-a zidit-o. Astăzi, spune Fechet, există tehnologii ce pot să transforme 80% dintr-un buştean în căldură şi doar 20% în fum. Va fi, astfel, o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că una este să arzi trei căruţe cu lemne şi alta este să arzi o singură căruţă fiindcă ai o sobă eficientă, și bineînţeles că vom avea toţi un aer mai curat – susține ministrul.
El a mai promis că Programul „Casa Verde Fotovoltaice” va avea pentru acest an un buget de două miliarde de lei şi că autorităţile nu se vor opri decât atunci când vor fi astfel de panouri şi pe ultimul acoperiş din țară. Tot pentru Radio România, Mircea Fechet recunoaște că, deocamdată, nu a găsit o soluţie pentru acoperişurile blocurilor, fiindcă acestea sunt vechi, sunt un spaţiu comun și e greu de stabilit care dintre locatari are dreptul să beneficieze primul de potențiala producție de energie. Ministrul spune că prioritare sunt acum acoperişurile caselor, supermarketurilor şi halelor, după care promite să caute soluţii pentru a se putea instala panouri fotovoltaice și pe şarpantele blocurilor.
Un alt program, e adevărat, într-o fază incipientă – mai anunță titularul de la Mediu -, este „Rabla la tractoare şi maşini agricole”, care-și propune, pe baza unui ajutor de maximum 30.000 euro pentru fiecare fermier, să finanțeze achiziţia de utilaje noi.
Tot săptămâna aceasta, ministrul Fechet a participat, la Bruxelles, alături de omologii săi din celelalte țări membre ale Uniunii Europene, la Consiliul de Mediu, organizat de preşedinţia semestrială belgiană. El a declarat acolo că România s-a aliniat eforturilor Uniunii de promovare a circularităţii în economie și altor obiective de dezvoltare durabilă, care contribuie la creşterea economică şi la crearea de locuri de muncă.