Măsuri pentru aplicarea PNRR
România va înainta săptămâna viitoare Comisiei Europene prima cerere de finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 3 miliarde de euro
Daniela Budu, 27.05.2022, 11:33
Guvernul de la București a aprobat, joi, ultimul act normativ necesar pentru ca săptămâna viitoare să înainteze Comisiei Europene prima cerere de finanţare în valoare de 3 miliarde de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este vorba despre adoptarea unui mecanism care să fie pus în aplicare atunci când se constată acţiuni ilegale în gestionarea fondurilor din PNRR. Aceasta este a treia condiție care trebuia îndeplinită pentru ca România să poată să înainteze cererea de finanţare. Prima condiţie se referă la mecanismele de control şi de verificare a îndeplinirii jaloanelor din PNRR, iar a doua o reprezintă încărcarea pe platforma Comisiei a celor 21 de jaloane realizate până la sfârşitul anului trecut. Cât privește actul normativ adoptat joi de guvern, ministrul fondurilor europene, Marcel Boloş, a precizat că eventualele nereguli vor fi sancţionate potrivit legislaţiei naţionale.
Marcel Boloş: Foarte important de reţinut, pentru beneficiarii Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, că nu vom mai avea corecţii financiare ca în situaţia politicii de coeziune. Iar în ceea ce priveşte neregulile, acestea vor fi tratate din perspectiva legislaţiei naţionale şi vor fi stabilite amenzi sau alte sancţiuni care sunt prevăzute pentru nereguli în sistemul legislativ naţional. Marcel Boloş a mai declarat că PNRR este pus în practică cu destul de mare greutate, din cauza numeroaselor jaloane şi ţinte. Totuși, recunoaște ministrul, fără un mecanism de verificare a modului în care sunt îndeplinite ţintele propuse prin PNRR, Comisia Europeană poate bloca banii.
Marcel Boloş: Politica de coeziune, dar şi Planul National de Redresare şi Rezilienţă impun ca fiecare din bugete să aibă la bază un sistem de management şi control. În caz contrar, România riscă chiar întreruperea programelor operaţionale. E dreptul Comisiei de a solicita acest lucru în situaţia în care aceste sisteme de management şi control nu funcţionează conform cerinţelor şi standardelor Uniunii Europene.
Potrivit executivului român, până la finalul anului, Bucureștiul va beneficia de 10 miliarde de euro prin PNRR, bani care vor asigura continuarea reformelor şi investiţiilor din ţară. România ar urma să primească în total, de la Uniunea Europeană, până în 2026, puțin peste 29 de miliarde de euro. Sub formă de granturi si împrumuturi, banii se vor îndrepta către investiții și reforme, pentru a promova tranziția verde și tranziția digitală și pentru a consolida reziliența și coeziunea.