Măsuri împotriva ştirilor false
În România va fi formată o celulă de criză care să reacţioneze imediat la informaţiile false din spaţiul public, pe fondul invaziei ruse din Ucraina.
Roxana Vasile, 22.03.2022, 11:33
Ministerul Economiei şi marile reţele de magazine din România vor forma o celulă de criză care să reacţioneze imediat la informaţiile false din spaţiul public. Anunţul a fost făcut, la Radio România, de ministrul de resort, Florin Spătaru: ʺAm discutat şi cu Asociaţia marilor retaileri. Nu-şi doresc să ia măsuri care să vină să restricţioneze sau să ne îngrădească anumite drepturi sau să reacţioneze emoţional. Tocmai de aceea, împreună cu mării retaileri, vom semna zilele următoare un protocol pentru o celulă de criză, pentru a ne informa corespunzător şi reacţiona corespunzător atât cei din Ministerul Economiei, cât şi ei la astfel de demersuri care cu siguranţă impactează viaţa fiecăruia dintre noi.ʺ
De la debutul invaziei ruse în Ucraina, în spațiul public românesc nu au încetat să curgă informații false generatoare de panică. Începutul lunii martie a fost dominat de goana după valută, pentru că pe reţelele de socializare se dădea drept certă prăbuşirea monedei naţionale. Ceea ce nu s-a întâmplat! A urmat un zvon cum că prețurile la benzină și motorină ar urma să crească alarmant, lucru care a dus la formarea de cozi interminabile, nemaivăzute în România ultimilor zeci de ani, la stațiile peco din țară. După o noapte de panică, situația s-a calmat! Apoi, lumea a fost pusă pe jar de alegația că uleiul comestibil ar urma să dispară din rafturile magazinelor, care au fost golite cu viteză-record. Oficialii guvernamentali au fost nevoiți să dezmintă repetat informația falsă și să liniştească populaţia că România are suficiente stocuri de ulei în special, dar și de alimente şi produse neperisabile în general.
Săptămâna aceasta, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a precizat că nu au fost identificate probleme de calitate a aerului în România ce ar putea fi generate de situaţia din Ucraina, unde zilnic au loc zeci de bombardamente ale armatei ruse. În egală măsură, apele teritoriale româneşti din Marea Neagră sunt cercetate de o navă militară, după ce Direcţia Hidrografică Maritimă a avertizat că în zona de nord-vest ar exista mine. Purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Române, comandorul Corneliu Pavel: ʺPână la acest moment nu au fost observate mine marine în aria de patrulare şi nici nu au fost primite informaţii de la nave comerciale în acest sens. În situaţia în care se vor constata astfel de raportări, Forţele Navale Române sunt pregătite să acţioneze cu mijloacele de contracarare adecvate.ʺ Informarea privind existența minelor a fost primită de la Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole și avea în vedere un avertisment de navigaţie emis de staţia rusească de la Novorosiisk.