Măsuri împotriva defrişărilor
În România, Legea prin care defrişările ilegale sunt incluse în categoria ameninţărilor la securitatea naţională a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
Mihai Pelin, 11.01.2016, 13:33
Preşedintele român, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care defrişările ilegale de păduri pe suprafeţe mai mari de un hectar sunt considerate printre vulnerabilităţile la adresa siguranţei naţionale. Potrivit actului normativ, sunt socotite ameninţări de acest tip orice acţiuni care lezează interesele economice strategice ale României şi care au ca efect distrugerea resurselor naturale, a fondului forestier, cinegetic şi piscicol sau a apelor.
Astfel, defrişările ilegale, reducerea fără aprobări legale a consistenţei unui arboret cu mai mult de 50% faţă de prevederile amenajamentului silvic, exploatarea fără amenajament silvic a pădurilor sunt încadrate la vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale. Proiectul a fost iniţiat de parlamentari liberali şi adoptat de legislativ în luna decembrie a anului trecut. Noile prevederi apar în condiţiile în care România pierde 3 hectare de pădure pe oră, iar zeci de cazuri de tăieri ilegale se înregistrează zilnic, potrivit ultimului raport Greenpeace, care a monitorizat, pe baza datelor autorităţilor, defrişările ilegale în intervalul 2013 -2014.
Conform cercetării, în perioada analizată au fost înregistrate cel puţin 45 de mii de cazuri de tăieri ilegale de pădure, echivalentul unei medii de peste 60 de cazuri/zi, dublu faţă de perioada 2009-2011. Autorităţile române au reuşit să identifice, la nivel naţional, o cantitate de peste 1 milion de metri cubi, asociată acestor cazuri de extrageri ilegale, de peste două ori mai mult decât în intervalul 2009-2011(450 de mii de metri cubi).
Tăierile ilegale de pădure din România din intervalul 2013-2014 au adus un prejudiciu statului român de aproximativ 52 milioane de euro. Unul din judeţele în care s-a înregistrat cel mai mare număr de defrişări a fost Argeş, cu 12,8% din totalul cazurilor la nivel naţional. De altfel, acest judeţ din sud a fost campion în ceea ce priveşte tăierile ilegale identificate şi în perioada 2009-2011. Per total însă, regiunile situate în vestul şi nord-vestul României au fost principalele surse de aprovizionare cu lemne, aproape 80% din totalul prejudiciului creat în România, în perioada 2013-214, fiind din Cluj, Alba şi Maramureş.
Astfel, la nivelul celor 3 judeţe s-a înregistrat circa 78% din volumul tăiat ilegal la nivel naţional în perioada 2013-2014. Potrivit Greenpeace, datele de mai sus nu oferă o imagine completă asupra amplorii reale a fenomenului tăierilor ilegale la nivelul întregii ţări, în condiţiile în care, rapoartele autorităţilor competente prezintă doar o parte din jaful care a avut loc în pădurile din România.