Măsuri fiscale în dezbaterea Parlamentului
În România, Guvernul de la Bucureşti introduce noi taxe, contribuţii şi impozite pentru angajaţi şi angajatori de la 1 ianuarie 2018.
Daniela Budu, 24.10.2017, 11:38
Ministrul român de finanţe, Ionuţ Mişa, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că plata defalcată a taxei pe valoare adăugată, care se va aplica de anul viitor, va fi obligatorie doar pentru agenţii economici aflaţi în procedură de insolvenţă sau pentru cei rău platnici. El a spus că măsura va reduce frauda fiscală, însă opoziţia a cerut renunţarea totală la Split TVA. Ministrul a explicat că România înregistrează un record negativ în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte diferenţa dintre taxa pe valoare adăugată care ar trebui să ajungă la bugetul de stat şi cea colectată în mod real.
Mişa a subliniat, totodată, că în aplicarea măsurii privind Split TVA se ţine cont de solicitările mediului de afaceri: “Contribuabilii care, în prezent, îşi achită sumele datorate cu titlu de TVA către bugetul de stat vor fi astfel avantajaţi de eliminarea sau reducerea semnificativă a concurenţei neloiale din partea celorlalţi contribuabili care nu îşi plătesc obligaţiile şi datoriile către stat şi utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri”.
Poziţia ministrului a fost susţinută în timpul dezbaterilor de grupurile PSD şi ALDE. De cealaltă parte, opoziţia a cerut executivului să renunţe în totalitate la aplicarea Split TVA. Deputatul PNL, Lucian Ovidiu Heiuş: “Ordonanţa Guvernului a creat panică în mediul de afaceri şi riscă prin aplicarea ei să blocheze economia României şi să împingă spre faliment câteva zeci de mii de societăţi comerciale, în special mici şi mijlocii. Prin această ordonanţă, transferaţi practic incapacitatea guvernului de a administra colectarea TVA-ului în sarcina contribuabililor”.
Şi liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că măsura a creat panică în rândul oamenilor de afaceri şi a solicitat premierului demiterea titularului de la finanţe.
La rândul său, şi deputatul PMP, Eugen Tomac, i-a solicitat ministrului de finanţe demisia: “Din disperare cu privire la situaţia colectării la buget aţi inventat noi biruri care riscă sa pună România pe butuci, să alunge investitorii din ţară, cea mai mare invenţie a PSD în acest domeniu fiind split TVA”.
La rândul său, UDMR cere retragerea ordonanţei privind plata defalcată a TVA, care în opinia deputatului Istvan Erdei va avea consecinţe nefaste asupra mediului de afaceri. În replică, deputatul PSD Marius Budăi susţine că toate măsurile importante care privesc mediul de afaceri sunt supuse dezbaterii publice. Marius Budăi: “Opoziţia spune că guvernul nu ia măsuri clare pentru combaterea evaziunii fiscale. Tot opoziţia critică faptul că gradul de colectare, de încasare a taxelor, nu e cel care ar trebui să fie, iar atunci când guvernul vine cu măsuri de reducere a evaziunii, de creştere a gradului de colectare, ne acuzaţi că afectăm mediul de afaceri”.
În planurile guvernului de la Bucureşti pe anul 2018 se mai află, între alte contribuţii şi taxe, o controversată taxă de solidaritate pe care toţi angajatorii din România o vor avea de plătit la bugetul de stat – 2% din fondul brut de salarii.