Măsuri fiscale
Cota unică de impozitare va fi menţinută la 16% pe tot parcursul acestui an, dar din 2015 s-ar putea păstra doar pentru companii, în timp ce pentru populaţie se va reveni la cota progresivă.
Corina Cristea, 17.03.2014, 12:15
Preluarea importantului portofoliu al Finanţelor în noul Executiv de la Bucureşti de către o femeie de 33 de ani a fost privită cu circumspecţie de către mulţi. În CV-ul Ioanei Petrescu există, însă, un doctorat la Harvard, iar acesta a fost probabil un atu atunci când a fost aleasă într-o funcţie cu responsabilităţi atât de mari. Invitată la un post particular de televiziune, Ioana Petrescu a detaliat măsurile fiscale pe care guvernul Victor Ponta, abia instalat, le are în vedere.
Vorbind despre strategii de relaxare fiscală, ministrul a pledat pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, obiectiv pe care îl regăsim în programul guvernului, pentru că – spune Ioana Petrescu – acest lucru ar da o gură de aer celor din mediul de afaceri, dar şi angajaţilor. Măsura poate ajuta inclusiv la ridicarea din piaţa neagră a multora care lucrează fără documente şi să-i aducă la lumină, unde să aibă anumite beneficii, pe care le pot obţine numai dacă lucrează în mod oficial.
Neimpozitarea profitului reinvestit, de asemenea, este o măsură foarte bună, menită să stimuleze investiţiile şi producerea de capital, a subliniat Ioana Petrescu. În ceea ce priveşte TVA, de 24% în prezent, aceasta ar urma să fie diminuată până la valoarea de 19%, practicată până vara lui 2010, şi chiar să aibă o cotă mai redusă la produsele agroalimentare de bază, însă doar în măsura în care cadrul fiscal o va permite. Şi tot dacă bugetul va fi îndestulător, se doreşte trecerea, cel mai probabil din 2015, la cota progresivă de impozitare pentru populaţie – de 8%, 12% şi 16% -, actualul nivel de 16% urmând să fie păstrat, însă, pentru companii.
Pe de altă parte, la aceeaşi emisune la care a fost invitată ministrul de finanţe, Gabriel Sincu, director executiv în cadrul „Ernst & Young”, a pledat pentru păstrarea actualului nivel de impozitare, argumentând că realitatea ultimilor nouă ani a arătat că sistemul de cotă unică a fost cheia de boltă a fiscalităţii româneşti, pe care s-a clădit un sistem funcţional şi care a reuşit să menţină atractivă România pe harta investitorilor.
Trecerea la impozitarea progresivă reprezintă o soluţie de relaxare fiscală, a subliniat, însă, ministrul Petrescu, amintind că, în acelaşi scop, se intenţionează şi reducerea numărului de taxe. Undeva în jurul a 200 se situează în prezent numărul de taxe şi impozite în România, iar ministrul spune că analizează impactul bugetar pentru a vedea în ce măsură s-ar putea renunţa la o parte dintre acestea.
În ceea ce priveşte eventualitatea introducerii unor măsuri similare cu cele de amnistie fiscală, ministrul Finanţelor respinge categoric această idee, pentru că, în opinia sa, nu s-ar obţine decât o creştere temporară a colectării – lucru pentru care nu optează, preferând în schimb o eliminare a evaziunii fiscale, o creştere a colectării într-un mod sustenabil.