Măsuri fiscal – bugetare la sfârşit de an
Măsurile fiscal-bugetare adoptate de Guvernul României sunt contestate de organizațiile sindicale și patronale.
Leyla Cheamil, 31.12.2024, 11:45
În ultima ședință din acest an, Guvernul de la București a adoptat o ordonanță de urgență pe baza căreia va fi alcătuit bugetul de stat pentru anul 2025.
Puternic contestat, documentul urmărește stoparea cheltuielilor statului și reducerea risipei bugetare cu un procent din Produsul Intern Brut, ceea de înseamnă aproximativ 19 miliarde de lei. Un alt obiectiv îl reprezintă majorarea veniturilor la buget prin aplicarea reformelor structurale din PNRR.
Premierul social-democrat Marcel Ciolacu a menționat că România a obţinut de la Comisia Europeană o prelungire de la patru la şapte ani pentru reducerea deficitului bugetar, iar primul pas este diminuarea acestuia la 7% în 2025. Urmează un an dificil din punct de vedere economic, a subliniat Ciolacu, şi, în acest context, sunt necesare măsuri care să protejeze România „de eventuale riscuri financiare majoreˮ.
Printre măsurile prevăzute se numără îngheţarea pensiilor şi a salariilor din sectorul bugetar, precum şi a alocaţiilor de stat pentru copii.
Documentul mai prevede diminuarea subvenţiei alocate partidelor politice cu 25% faţă de nivelul acordat în acest an. Pe de altă parte, nu se vor mai face angajări la stat în 2025 şi vor fi desfiinţate şi comasate agenţii şi instituţii publice.
Totodată, voucherele de vacanţă vor fi acordate cu o coplată din partea angajatului de 800 de lei. Ministrul de Finanţe, Tánczos Barna, a afirmat că ordonanţa stabileşte şi ca persoanele care lucrează în construcţii, agricultură şi IT să plătească impozit pe salariu.
Documentul adoptat de Guvern măreşte impozitul pe dividende de la 8 la 10 procente şi introduce un impozit nou, pe construcţiile speciale. Acest impozit nu se va încasa în următoarele 90 de zile, perioadă în care se vor elabora normele de aplicare, iar ministrul de Finanţe va avea consultări cu marile companii care vor face investiţii în România în legătură cu acest impozit.
Mai multe organizaţii sindicale şi patronale și-au exprimat nemulțumirea față de măsurile fiscal-bugetare adoptate de Executiv. Sindicatele din educaţie, din administraţia publică şi asistenţă socială, dar şi Federaţia Patronală a Energiei au criticat lipsa dialogului social şi graba cu care a fost promovată ordonanţa.
Sindicatele din educaţie se opun îngheţării salariilor, în timp de patronatele din alimentaţie dezaprobă anularea facilităţilor fiscale pentru angajaţii din domeniu, iar reprezentanţii IMM-urilor reclamă reducerea pragului de impozitare şi creşterea impozitului pe dividende.
La rândul lor, studenţii sunt nemulţumiţi de limitarea reducerilor la transportul feroviar. Poliţiştii din penitenciare au ieşit în stradă pentru a-şi exprima dezaprobarea faţă de prevederile ordonanţei. Ei spun că, prin aplicarea noilor prevederi, vor pierde până la 30% din salariu.