Măsuri economico-sociale
În Parlamentul de la București au fost adoptate deja primele măsuri din programul Sprijin pentru România.
Daniela Budu, 14.04.2022, 11:59
Primele măsuri din Programul „Sprijin pentru România”, anunţat luni de liderii coaliţiei PNL-PSD-UDMR, au fost adoptate de Parlamentul de la București. Unul dintre actele normative vizează majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei în agricultură şi în industria alimentară.
În aceste domenii, indemnizaţiile şi facilităţile sunt asimilate celor existente deja în construcţii şi angajaţii vor beneficia, până în anul 2028, de scutire de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiei pentru asigurările de sănătate. În al doilea proiect de lege adoptat de legislativ se dublează la 22 de lei alocaţia de hrană pentru pacienţii din spitale şi pentru persoanele vârstnice instituţionalizate.
Aplicarea pachetului de măsuri „Sprijin pentru România”, pentru protejarea cetăţenilor şi economiei, este prioritară pentru Guvern, afirmă, într-o postare pe o rețea de socializare, premierul liberal Nicolae Ciucă. El precizează că schema de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor, cu impact major în economie, răspunde unei aşteptări foarte mari venite din partea mediului de afaceri.
Potrivit premierului, beneficiile incluse vor fi semnificative şi pentru sectoarele către care vor fi direcţionate finanţările precum: industria prelucrătoare, construcţii, HORECA, informaţii şi comunicaţii, sănătate şi asistenţă socială. Nicolae Ciucă a anunțat că valoarea pachetului este de 17,3 miliarde de lei, din care aproximativ jumătate sunt fonduri europene. Actuala coaliţie trebuie să vină cu soluţii la problemele cetăţenilor şi ale economiei, a adăugat Nicolae Ciucă: “Pachetul are trei obiective principale: susţinerea economiei pentru o creştere economică sănătoasă, realizarea coeziunii sociale şi, desigur, solidaritate între generaţii.”
Din pachet, 300 de milioane de euro sunt pentru compensarea creşterii preţurilor. IMM-urile vor primi până la 400.000 de euro pe companie pentru stimularea investiţiilor, iar firmele de transport vor putea deconta o mică parte din litrul de carburant. În plus, fermierii vor primi bani sub formă de granturi.
La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că actuala coaliţie a venit cu aceste măsuri economice şi sociale pentru ca inflaţia să nu scape de sub control şi precizează că rata de acum de 10% este o influenţă venită din zona Europei. Potrivit lui, măsurile vor răspunde problemelor pe care le au cetăţenii. Tot din coaliție, fostul lider al liberalilor, Florin Cîţu, și-a exprimat nemulțumirea că în pachet nu sunt incluse anumite măsuri pentru care s-a pronunţat în repetate rânduri, între care reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiei la CAS şi amânarea achitării ratelor la bănci.
De partea sa, opoziţia critică măsurile pe care le consideră populiste și susține că ar exista şi alte forme de sprijin. În plus, USR pledează pentru scăderea TVA la energie de la 19 la 5%.