Măsuri economice ale Guvernului României
TVA ar putea fi redusă de guvernul de la Bucureşti şi pentru alte produse alimentare, după cele de panificaţie. Totodată, premierul Victor Ponta anunţă investiţii chineze de 6 miliarde de euro în România în proiecte de energie şi infrastructură.
Mihai Pelin, 05.09.2014, 12:12
În România, Executivul se gândeşte să reducă Taxa pe Valoare Adăugată şi pentru alte produse alimentare, după cele de panificaţie.
În ultima şedinţă de Guvern, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să analizeze următoarea ţintă de reducere a TVA la alimente, în condiţiile în care, susţin autorităţile, la pâine această măsură s-a dovedit a fi una benefică din punct de vedere fiscal.
În urmă cu un an, pentru a combate evaziunea fiscală din sector, Guvernul a decis să scadă această taxă de la 24% la 9% pentru pâine, făină şi grâu, impactul negativ al măsurii asupra încasărilor fiind compensat prin creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.
Pe lângă scăderea TVA la produsele alimentare, Victor Ponta consideră că România are nevoie de găsirea unor noi pieţe de desfacere şi surse de investiţii pentru a continua creşterea economică.
Recent întors dintr-o vizită la Beijing unde s-a întâlnit cu reprezentanţii companiilor chineze interesate să investească în România, el a spus că statul îşi va completa veniturile bugetare şi ceea ce primeşte din fonduri europene cu proiectele în energie şi infrastructură, finanţate de China, în valoare de peste 6 miliarde de euro. Victor Ponta: Dacă noi reuşim să avem investiţii, să creăm locuri de muncă şi să fim independenţi energetic, e un lucru important, cu atât mai mult cu cât România susţine şi crede că sunt necesare noi sancţiuni economice împotriva Federaţiei Ruse. Asta înseamnă că pentru toţi producătorii români, pentru economia românească, trebuie să găsim noi pieţe de desfacere, trebuie să găsim noi investiţii.”
Şeful Executivului a mai anunţat că taxa pe construcţiile speciale va fi redusă de la 1,5 la 1%, iar toate veniturile colectate vor rămâne la autorităţile locale şi nu vor mai merge la bugetul de stat. Victor Ponta: “În acest fel, localităţile au şanse mai mari de dezvoltare. Este vorba despre şcoli, despre spitalele pe care le au municipiile, despre drumuri.”
Taxa pe construcţii speciale, denumită generic „taxa pe stâlp” de către mediul de afaceri, vizează numai persoanele juridice. Aceasta se aplică pentru construcţiile care nu intrau în sfera de impozitare, cum ar fi stâlpi, rampe, platforme betonate, altele decât imobilele de producţie sau birouri, care erau deja impozitate.
Introducerea taxei şi creşterea accizelor la carburanţi au reprezentat principalele argumente ale autorităţilor române în negocierile cu FMI şi CE pentru ca instituţiile internaţionale să accepte creşterea cheltuielilor bugetare pentru acest an.