Măsuri de protecție a mediului
În România sunt anunțate campanii ample de împădurire și proiecte de lărgire a plajelor de la malul Mării Negre.
Daniela Budu, 18.09.2020, 11:56
Seceta prelungită afectează tot mai mult agricultura din sudul şi estul României, iar silvicultorii vorbesc, din nou, despre necesitatea plantării perdelelor forestiere de protecţie de-a lungul terenurilor agricole. Şeful Serviciului de Împăduriri din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, inginerul Marius Ureche, spune că aceste perdele forestiere creează microclimate care reţin umiditatea şi vântul, protejând astfel culturile agricole de pericolul secetei şi deşertificării.
Acesta afirmă că necesitatea instalării unor astfel de perdele forestiere pe terenurile agricole din sudul şi estul ţării este cunoscută de zeci de ani, însă mulţi fermieri le-au tăiat pentru a mări suprafeţele de producţie:
“Din păcate, după Revoluţia anticomunistă, o parte din aceste zone au fost tăiate. A fost o greşeală din partea lor pentru că s-au uitat la un câştig pe moment, dar au văzut, după aceea, că impactul asupra produselor rezultate din agricultură a fost dramatic”.
În acest context, Ministerul Mediului a lansat, miercuri, etapa de toamnă a campaniei de împădurire O pădure cât o ţară, a doua după cea din primăvara acestui an. Programul anual de regenerare a fondului forestier de stat prevede, în cele două campanii de împădurire, regenerarea a peste 12.500 de hectare, din care două treimi prin regenerări naturale şi restul prin regenerări artificiale.
Peste 17 milioane de puieţi vor fi plantaţi în această ediţie a campaniei, cei mai mulți în județele Tulcea, Galaţi, Ialomiţa, Dolj și Vaslui. Mai mult de un milion de puieţi sunt de stejar, restul de plop, salcie, frasin, arţar şi alte specii. Ministerul Mediului mai anunță că vor fi, de asemenea, plantate păduri de la zero pe 1.100 de hectare şi vor fi completări pe o suprafaţă de peste 2.000 de hectare. În cadrul ediţiei de primăvară a campaniei O pădure cât o ţară au fost plantate de la zero, la nivel naţional, 2.400 de păduri şi completate alte 7.000 de păduri tinere. Cele mai multe astfel de suprafeţe forestiere se află în judeţele Suceava, Maramureş şi Sibiu.
Pe de altă parte, în cadrul acelorași măsuri de protecție a mediului, pe litoral este anunțată să înceapă, în curând, faza a doua a proiectului de lărgile a plajelor, finanţat cu peste 800 de milioane de euro din fonduri europene. Mai multe staţiuni de la malul românesc al Mării Negre vor avea plaje mai mari unde să primească turişti, consolidate cu diguri de stabilizare şi ziduri de sprijin. Proiectul ar trebui să rezolve şi problemele de eroziune în staţiuni, unde, altfel, plajele ar fi devenit o amintire. Lucrările vor începe în octombrie şi suprafaţa totală a plajelor ar trebui să crească, în urma acestor măsuri, cu 200 de hectare.