Măsuri ale noului guvern român
Noul executiv de la Bucureşti, constituit în urma retragerii liberalilor de la guvernare şi cooptării UDMR, urmează să prezinte parlamentarilor obiectivele sale.
Corina Cristea, 10.03.2014, 11:46
Programul noului executiv de la Bucureşti, cu care premierul Victor Ponta se va prezenta în faţa senatorilor şi deputaţilor în această săptămână, este centrat pe ideea simplificării fiscalităţii şi sporirea competitivităţii fiscale a mediului de afaceri. Iar în acest scop este prevăzută revenirea la un nivel al TVA de 19%, de la 24% la cît a fost majorată în vara lui 2010, lucru care se va face, însă, pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite.
De asemenea, spune primul-ministru, se analizează posibilitatea extinderii măsurii de reducere a TVA la 9% în cazul mai multor categorii de produse alimentare de bază. S-ar stimula, astfel, producătorii interni şi s-ar reduce evaziunea fiscală din zona produselor alimentare, spune premierul. Şi tot în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, se vor produce modificări legate de impozitare. Deocamdată se va păstra plafonul de 16%, dar, pe parcursul mandatului, se va introduce impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
Alinierea la media europeană a redevenţelor încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului sau scutirea de impozitare a profitului reinvestit în utilaje şi echipamente tehnologice se regăsesc, de asemenea, în noul program. La fel, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, în măsura în care situaţia financiară o va permite. Se adaugă simplificarea cadrului legislativ, dar şi a celui de taxe, aceasta incluzând reducerea cheltuielilor cu birocraţia şi fiscalitatea, prin desfiinţarea unor tarife, avize şi autorizaţii.
O prevedere nouă se referă şi la introducerea procedurii de şomaj parţial care să permită pe o perioadă limitată cumularea veniturilor din muncă în regim part-time cu o parte din indemnizaţia de şomaj. Introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaţionale pilonul 4, bazat pe contribuţia asiguratului şi a angajatorului, apare, şi ea, în programul guvernului.
La capitolul minorităţi, noile prevederi se referă la asigurarea unor programe în limba maternă la radio şi televiziune pentru toate minorităţile naţionale, în special pentru cea maghiară, ai cărei reprezentanţi au fost cooptaţi la guvernare, astfel încât să se asigure satisfacerea nevoilor culturale şi de comunicare în limba maternă la nivel naţional. În aces sens, vor fi extinse misiunile studiourilor publice de radio şi televiziune, finanţate din buget, pentru ca acestea să emită în limba maghiară pe tot parcursul zilei.