Marii arşi, o problemă cronică
În România este preconizată crearea unui mecanism pentru intervenţia imediată în cazul unui accident cu mari arşi.
Roxana Vasile, 09.11.2018, 11:56
Recent, actualul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, recunoştea că România nu poate face faţă unui nou incendiu de proporţii, similar celui din 30 octombrie 2015, din clubul bucureştean Colectiv, soldat cu 64 de morţi. Sunt doar 11 paturi pentru mari arşi în toată ţara şi autorităţile ar trebui să apeleze la ajutor extern în cazul unei nenorociri similare – spunea oficialul. Nu mai departe de săptămâna trecută, la Piatra Neamţ, în nord-estul ţării, s-a petrecut o tragedie de dimensiune incomparabil mai mică decât cea de acum trei ani: un tânăr de 28 de ani, Alexandru, a suferit arsuri grave ca urmare a unei deflagraţii în propria locuinţă. Niciunul din cele doar 11 paturi existente nu era liber în acel moment, aşa că tânărul a fost transferat în Belgia.
Cu arsuri de gradul 3 pe aproape 75% din suprafaţa corpului şi cu două bacterii contractate, în prealabil, în ţară, Alexandru a murit. Nevăzând în moartea tânărului neapărat un eşec al sistemului sanitar românesc, ministrul Sorina Pintea a declarat: “Alexandru nu a stat pe lista de aşteptare. Alexandru a fost transportat în Belgia în momentul în care medicii şi-au dat acordul. Am mai spus, am ţinut în permanenţă legătura cu un medic de acolo, îi trimiteam datele medicale ale lui Alexandru şi în momentul în care el a spus da, în acel moment Alexandru a fost urcat în avion. Starea lui era foarte gravă. Sunt sigură că s-a făcut tot ce s-a putut.”
Extinzând discuţia, ministrul Sănătăţii a anunţat că, în curând, în România ar urma să funcţioneze o aplicaţie prin care să se ştie în timp real numărul de paturi disponibile la terapie intensivă în spitalele de urgenţă din Bucureşti şi în centrele universitare. La cererea Asociaţiei Colectiv, constituită după tragedia de acum trei ani din clubul bucureştean omonim, Sorina Pintea şi-a dat acordul pentru crearea unui mecanism în cadrul ministerului, complementar celui european în caz de dezastre, pentru intervenţia imediată în cazul unui accident cu mari arşi.
Mihai Grecea, unul din membrii Asociaţiei, a mai declarat că se doreşte îmbunătăţirea legislaţiei şi eliminarea birocraţiei: “Există un ghid pentru arşi, care e cunoscut de către spitalele din ţară în momentul ăsta, dar acel ghid cumva limitează acţiunea, pentru că spitalele din provincie sunt crispate. În momentul în care au un pacient ars, vor să scape cât mai repede de el, să-l trimită la Bucureşti, unde nu avem niciun centru de arşi. Centre de arşi propriu-zise, cele care pot trata arşii mari, nu există în România şi atunci, pentru a putea salva viaţa acestor oameni, trebuie să-i trimitem afară. Mecanismul scurtcircuitează toate volutele birocratice ale momentului, pentru a putea scoate pacienţii în cel mai scurt timp afară din ţară către un centru de arşi adevărat.”
Reprezentanţii Asociaţiei Colectiv au hotărât să înfiinţeze, în România, o Asociaţie a Pacientului Ars.