Marea Neagră, fără Visa Waiver
Deplasările românilor în Statele Unite fără viză rămân un obiectiv îndepărtat.
Roxana Vasile, 02.02.2016, 12:09
Nu sunt condiţii favorabile ca România să devină, în 2016, parte a programului Visa Waiver. Vestea a venit, luni, din partea reprezentantului Washington-ului la Bucureşti, care confirmă, astfel, că deplasările românilor în Statele Unite fără viză rămân, încă, un obiectiv îndepărtat. Două sunt motivele pentru care, potrivit ambasadorului Hans Klemm, România nu ar avea prea multe şanse să fie acceptată în program.
În primul rând, legea americană cere ca participanţii la Visa Waiver să aibă o rată de refuz sub 3%. Or, din ultimele statistici publicate acum mai bine de un an reiese că, în ciuda unei evoluţii în direcţia bună, această rată în România este considerabil mai mare – în jur de 10%. În al doilea rând, contextul politic american nu este favorabil modificării legii astfel încât procentul minim să fie crescut. Cum toţi ceilalţi paşi necesari pentru intrarea în programul Visa Waiver au fost făcuţi, rata de refuz reprezintă, în consecinţă, singurul impediment în calea liberei circulaţii a românilor în Statele Unite ale Americii.
În consecinţă, soluţia ar fi – potrivit ambasadorului Hans Klemm – ca românii să se informeze corect asupra cerinţelor şi să ştie, înainte de a aplica pentru viză, dacă se califică sau nu pentru obţinerea ei. Este, totodată, nevoie de un efort comun al autorităţilor atât din România, cât şi din America să le explice oamenilor care sunt cerinţele pentru a fi eligibili. Efortul comun româno-american depăşeşte, însă, cu mult, chestiunea vizelor! Legate printr-un parteneriat strategic, Bucureştiul şi Washingtonul văd în ‘securitate’ conceptul-cheie al relaţiilor lor, concept care nu se limitează doar la cooperarea militară, ci include şi creştere economică sustenabilă şi stat de drept.
În plan economic, atragerea de investiţii americane mai mari în România este grevată de lipsa unei infrastructuri moderne în transporturi şi în sectorul energetic. Or, în viziunea ambasadorului Hans Klemm, adâncirea integrării României în Uniunea Europeană şi folosirea mai bună a resurselor materiale comunitare puse la dispoziţie ar fi extrem de benefice pentru crearea unei infrastructuri profitabile investitorilor. Legat de consolidarea statului de drept, diplomatul american a salutat activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a amintit că, în clasamentul Transparency International privind percepţia asupra corupţiei, România a urcat 10 poziţii.
Nu în ultimul rând, România şi Statele Unite, partenere în NATO, sunt interesate ca Marea Neagră să fie o zonă de liberă navigaţie şi un pol de stabilitate. Într-un context geopolitic complicat, SUA, alături de Aliaţii săi, acordă tot mai multă atenţie evoluţiilor din zonă şi dezvoltă potenţiale contramăsuri pentru a spori apărarea în această parte a lumii.