Marea Britanie şi libera circulaţie a forţei de muncă
Numărul imigranţilor din Bulgaria şi România în Marea Britanie este în limite acceptabile, spune premierul David Cameron. Conservatorii sunt, însă, îngrijoraţi de situaţia pe termen lung şi doresc modificări ale Legii privind imigraţia.
Corina Cristea, 28.01.2014, 11:57
Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le-a permis ţărilor fondatoare şi celor care aderaseră până la 1 ianuarie 2007 să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în spaţiul comunitar. Nouă state – Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania – au aplicat restricţiile respective până în ultima zi a anului trecut, când perioada în care măsurile tranzitorii erau permise s-a încheiat în mod irevocabil.
Aşteptată cu temere, în special de către britanici, data de 1 ianuarie 2014 nu a adus nicidecum o avalanşă de lucrători din cele două ţări. Şi nici zilele care au urmat, la aproape o lună realitatea arătând un nivel rezonabil al imigraţiei. O spune chiar premierul britanic David Cameron, care le-a cerut, în acelaşi timp, parlamentarilor conservatori să nu pună în pericol planurile sale de reducere a imigraţiei. O parte dintre deputaţii britanici spun că sunt îngrijoraţi de numărul de nou-sosiţi pe termen lung şi doresc ca şeful cabinetului să includă noi restricţii într-un proiect de lege promovat de guvernul de la Londra, document ce revine joi în Camera Comunelor. Peste 70 de parlamentari britanici doresc ca legea să fie amendată astfel încât controalele pe piaţa forţei de muncă britanice să fie extinse, în cazul românilor şi bulgarilor, până în anul 2018.
Recunoscând că le împărtăşeşte frustrarea legată de cererea de înăsprire a controalelor, Cameron explică, însă că are mâinile legate în această chestiune întrucât Marea Britanie a extins deja măsurile tranzitorii la perioada maximă de 7 ani: „În privinţa României şi Bulgariei, am extins controalele de tranziţie de la cinci la şapte ani. Acei şapte ani au trecut acum şi nu e permis, pe baza regulilor actuale, să le mai prelungim. Putem vedea că de la începutul anului migraţia pare să fie la un nivel rezonabil şi sper să progresăm cu adoptarea legii care conţine multe prevederi utile.”
Legea vizează să restrângă accesul la prestaţii sociale şi servicii publice al imigranţilor din state UE şi să faciliteze repatrierea imigranţilor care încalcă legea. Potrivit The Guardian, deputaţii conservatori opozanţi spun că nu încearcă distrugerea proiectului de lege promovat de Cameron, dar doresc o serie de amendamente. De fapt, subliniază corespondentul Radio România la Londra – disputa ascunde conflictul din partid între cei care vor ca Marea Britanie să iasă din UE şi cei care vor ca ea să rămână.