Manifestări de Ziua Internaţională a Romilor
8 aprilie – Ziua Internaţională a Romilor a fost marcată în România prin numeroase manifestări, iar oficialităţile au transmis mesaje centrate pe importanţa eliminării complete a oricăror forme de discriminare.
Corina Cristea, 09.04.2019, 11:35
Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită pe 8 aprilie, a fost marcată în România prin numeroase manifestări, organizate pe parcursul mai multor zile. Explicaţia nu este deloc una complicată şi a fost oferită de Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher şi Agenţia Naţională pentru Romi, care au pregătit un maraton de evenimente culturale la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, din Bucureşti: Romii au o zi internaţională doar din 1971 şi, de aceea, le place să o celebreze şi să invite cât mai multă lume să îi cunoască.”
O cunoaştere prin artă, pentru că, spun organizatorii, orice etnie este cel mai bine reprezentată prin ceea ce durează, adică prin producţiile culturale. Timp de trei zile, romi argintari, rudari sau căldărari au făcut demonstraţii de meşteşuguri tradiţionale şi, în paralel cu ei, artişti contemporani au prezentat participanţilor cultura romă în manifestările ei actuale. Lista manifestărilor a fost una lungă, guvernul implicându-se printr-o serie de activităţi, care au inclus, între altele, o expoziţie de pictură, un spectacol de dansuri şi mai multe marşuri cu tematică anti-discriminare.
Evenimentele au cuprins cele mai reprezentantive şi diverse medii de exprimare culturală a cetăţenilor de etnie romă din România: meşteşuguri tradiţionale, muzică, teatru, expoziţie de port popular, gastronomie specifică minorităţii, expoziţie cu imagini şi informaţii despre romi, stand de carte. Deputatul minorităţilor naţionale Daniel Vasile a adresat un mesaj în plenul Camerei Deputaţilor în care a subliniat că această zi trebuie să fie un simbol al convieţuirii paşnice, al toleraţei şi un prilej al dialogului interetnic:
În istoria romilor, ziua de 8 aprilie reprezintă un moment de celebrare, de sărbătoare. Însă adevăratul motiv de celebrare îl reprezintă puterea de supravieţuire a acestui popor. Reprezintă un important moment pentru a condamna manifestările de orice natură cu caracter rasist, discriminatoriu la adresa romilor. Închei prin a vă spune cine sunt romii: un popor demn, un popor de supravieţuitori.”
Ziua de 8 aprilie va fi cu adevărat una de sărbătoare atunci când emanciparea economică, socială şi culturală a romilor va da roadele aşteptate”, a subliniat şi şeful statului, Klaus Iohannis, în mesajul său, prilej cu care a condamnat manifestările rasiste şi de marginalizare a romilor.
Şi premierul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj în care a dat asigurări că România, ca membru al Uniunii Europene, dar şi ca ţară care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, va continua să promoveze şi să protejeze drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor români, indiferent de etnie.