Manifestare proeuropeană de proporţii la Chişinău
La fel ca acum aproape un sfert de veac, când luptau pentru independenţa faţă de Moscova, cetăţenii Republicii Moldova au ieşit din nou în stradă.
Bogdan Matei, 04.11.2013, 12:33
Integrarea europeană a Republicii Moldova se joacă nu doar în cabinetele diplomaţilor, ci şi, la firul ierbii, în societate şi în stradă. În luna în care, la summitul de la Vilnius, Chişinăul aşteaptă parafarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, peste o sută de mii de oameni s-au adunat în centrul capitalei pentru a-şi reafirma dorinţa de a aparţine structurilor comunitare.
La o populaţie totală de circa 3,5 milioane de locuitori, participanţii sunt, sociologic, un eşantion mai mult decât reprezentativ. Iar locul mitingului, Piaţa Marii Adunări Naţionale, a fost epicentrul momentelor decisive din istoria recentă a republicii. În 1989, în plin regim sovietic, acolo a fost impusă oficializarea românei în grafie latină în locul aşa-numitei limbi moldoveneşti cu alfabet chirilic. Iar pe 27 august 1991, imediat după eşecul puciului neo-bolşevic de la Moscova, în aceeaşi piaţă s-a citit declaraţia de independenţă a Chişinăului faţă de Uniunea Sovietică.
După ruptura de Est, integrarea în Vest devine noua miza majoră a clasei politice. Prezent la miting, preşedintele republicii, Nicolae Timofti, a spus: Integrarea europeană este o şansă pentru a ne reface economia, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor, pentru a clădi o societate care să aibă un sens şi o viziune.”
În numele coaliţiei guvernamentale pro-occidentale, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a afirmat, la rându-i: Faptul că noi suntem aici este un mesaj clar pentru întreaga lume. Moldova aparţine Europei. Vrem un destin european!”
La Bucureşti, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a salutat mitingul de la Chişinău, despre care a apreciat că reprezintă un mesaj politic clar, ce trebuie respectat de toţi actorii internaţionali. Titus Corlăţean: Este un mesaj pe care România, în mod firesc, îl salută. Pentru România este un lucru foarte bun, pentru că România a fost în prima linie pentru susţinerea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, în perspectiva unei integrări în Uniunea Europeană. Acesta este ţelul, destinaţia finală. Era important să fie demonstrat public astăzi că există un sprijin masiv din partea populaţei Republicii Moldova pentru acest proiect şi aşa s-a întâmplat.”
Participanţii la miting au adoptat, prin vot deschis, şi o declaraţie, prin care întreaga clasă politică de la Chişinău e chemată să nu cedeze presiunilor, să lupte împotriva corupţiei şi să aplice reformele necesare parcursului european.