Majoritate pro-europeană în Parlamentul de la Chişinău
Republica Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă) semnalizează dreapta şi alege Europa
Bogdan Matei, 12.07.2021, 11:44
Formațiunea prezidențială pro-occidentală Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a câștigat categoric alegerile parlamentare anticipate de duminică din Republica Moldova. După numărarea voturilor din cvasi-totalitatea secțiilor de votare, PAS, fondat de șefa statului, Maia Sandu, a colectat peste jumătate din sufragii. Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), condus de foștii șefi filoruși ai statului, comunistul Vladimir Voronin și socialistul Igor Dodon, e al doilea, cu circa un sfert din opţiuni. În noul Legislativ a mai pătruns doar partidul populist al sulfurosului oligarh fugar Ilan Șor, protagonistul mai multor dosare grele de corupție, deja condamnat în primă instanţă la şase ani de închisoare. Niciuna din celelalte circa 20 de liste de candidaţi n-a trecut pragul electoral. Foarte slab, de sub un procent, a fost scorul celor două formaţiuni care promovează deschis reunificarea cu România, Partidul Unităţii Naţionale (PUN) şi Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), franciză a formaţiunii naţionaliste omonime, în opoziţie în Parlamentul de la Bucureşti.
Analiştii notează că, potrivit celui mai recent sondaj, rata unioniştilor din republică e tot de peste 40%, dar şi aceştia au optat pentru partidul prezidenţial. Președinta Maia Sandu a anunțat, pe 28 aprilie, că a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului, dominat de stânga filorusă şi incapabil să învestească un guvern, și a convocat alegeri legislative anticipate pe 11 iulie. Comentatorii spun că şefa statului a urmărit epuizarea procedurilor constituţionale, pentru a putea dizolva cât mai rapid fostul legislativ, considerat cel mai corupt din istoria de trei decenii a republicii independente. Aleasă preşedinte, în toamna anului trecut, cu un program pro-Uniunea Europeană, Maia Sandu i-a acuzat, în repetate rânduri, pe foștii deputați că vor să-i saboteze autoritatea și a pledat pentru organizarea de alegeri legislative anticipate, pentru ca Parlamentul s-o ajute în combaterea corupţiei şi a pandemiei de coronavirus.
După scorul fără precedent obţinut la alegeri de un partid declarat de dreapta, partener al PNL (la co-guvernare în România) şi al popularilor europeni, preşedinta va a avea, în sfârşit, toate pârghiile puterii. Ea are excelente relaţii la Bucureşti, de unde, pe lângă numeroase echipamente medicale, Republica Moldova a primit jumătate de milion de vaccinuri anti-COVID-19, şi uşi deschise la Bruxelles, Paris sau Berlin. Dar Maia Sandu rămâne şefa unuia dintre cele mai sărace state de pe continent, cangrenat de corupţie şi minat de separatismul pro-rus din Transnistria (est), aşa încât victoria de duminică o obligă enorm, iar greul mandatului său abia urmează.