Majorări de pensii și alocații în România
În 2022, în România vor crește alocațiile pentru copii, salariile minime și pensiile.
Roxana Vasile, 10.12.2021, 11:15
2022 va veni, în România, cu majorări de alocații pentru copii, de salarii și pensii. Actele normative care le prevăd au intrat în circuitul de avizare şi ar urma să fie aprobate, în curând, de Guvernul PNL-PSD-UDMR. Ministrul Muncii, social-democratul Marius Budăi, a anunţat că a semnat proiectele a două ordonanţe de urgenţă care prevăd, totodată, acordarea celei de-a 13-a indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi. El a explicat că cel mai mare impact asupra bugetului îl va avea majorarea punctului de pensie, de aproximativ 12 miliarde de lei.
Marius Budăi: “Prima ordonanţă am semnat-o împreună cu doamna ministru (n.red. al Tineretului și Familiei) Gabriela Firea şi se referă la majorarea alocaţiilor de stat pentru copii, aşa cum a fost prevăzută în programul de guvernare, ordonanţă care a plecat de la Ministerul Muncii către ministerele avizatoare, şi, atunci când va primi avizul, va fi promovată în şedinţa de Guvern. A doua ordonanţă se referă la majorarea pensiilor, şi anume pensia minimă se va majora de la valoarea de 800 de lei la valoarea de 1.000 de lei (n.red. circa 200 de euro), iar valoarea punctului de pensie va fi majorată de la valoarea de 1.442 de lei la valoarea de 1.586 de lei (în jur de 317 euro).”
Tot de la începutul lui 2022, salariul minim brut pe economie din România ar urma să crească, şi el, până la 2.550 de lei, echivalentul a 510 euro. Nu puțini sunt cei care spun că majorările sunt binevenite, dar atrag atenția că nu vor putea acoperi decât parțial creșterile foarte mari de prețuri care se țin lanț de aproximativ șase luni și care au culminat cu facturile uriașe la curent electric și gaze naturale.
“Cred sincer că România are nevoie de solidaritate pentru a-i ajuta pe românii cu venituri mici să treacă cu bine peste creșterea prețurilor, în special a celor la energie” – a scris pe Facebook actualul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu. El a precizat că măsuri menite să îi protejeze pe aceia care au cea mai mare nevoie vor fi luate în continuare, în paralel cu stimularea economiei. De aceea – a promis Adrian Câciu – bugetul pe 2022 va susține financiar toți producătorii din România și va fi construit fără a introduce noi taxe.
Să amintim că aproape 35% din români erau, în 2020, potrivit Eurostat, în pericol de sărăcie și excluziune socială, România ocupând un nefericit loc întâi în Uniunea Europeană la acest capitol, dar și că fostele guvernări din trecutul foarte recent au văzut în majorările de venituri ale populației pietre de moară, în consecință, blocându-le.