MAI sub lupă
Două tragedii l-au determinat pe ministrul român de Interne, Lucian Bode, să critice sistemul de poliție, despre care a spus că s-a degradat constant, în ultimii 30 de ani.
Leyla Cheamil, 18.01.2022, 11:17
O tragedie care ar fi putut fi evitată a provocat o serie de reacții vehemente în România. O fată de 13 ani a murit, săptămâna trecută, după ce a fost lovită mortal pe trecerea de pietoni, în București, de o mașină a poliției și o a doua a ajuns la spital, rănită grav. Autospeciala avea semnalele luminoase în funcțiune. O reacție a venit și din partea ministrului de Interne, Lucian Bode, care a precizat că poliţistul aflat la volanul mașinii nu executa o misiune de urgenţă şi se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, la solicitarea Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei. El a mai spus că poliţiştii care conduc o autospecială în regim prioritar, fie că se află într-o misiune de urgenţă, fie că nu, nu sunt scutiţi de răspunderea penală. Legea este foarte clară: tot ce înseamnă conducere în regim prioritar, şi, dacă te deplasezi în misiune poliţienească sau în misiune de urgenţă, cel care conduce o maşină a poliţiei are obligaţia să circule cu prudenţă şi este scutit doar de partea contravenţională, nu şi de răspunderea penalăˮ.
Polițistul care a provocat tragedia din capitală era angajat din surse externe, ceea ce înseamnă că nu a urmat cursurile unei școli de poliție. Ministrul de Interne, Lucian Bode a anunțat că, în urma tragediei din capitală, va fi reanalizat procesul de recrutare din sursă externă a poliţiştilor, care, deşi este necesar, în unele situaţii se dovedeşte riscant. De altfel, în ultima perioadă au fost organizate mai multe sesiuni de astfel de angajări, din cauza crizei de personal generate de pensionări și numărul mic de locuri din școlile de poliție.
O altă tragedie l-a făcut pe ministrul de Interne să spună că a scos la iveală, încă o dată, putregaiul unui sistem care s-a degradat de la an la an, în ultimii 30 de ani. Resurse umane insuficiente, câteodată s-au dovedit slab pregătite, câteodată în cârdăşie cu puterea politică locală şi, câteodată, în cârdăşie cu infractorii de la nivel localˮ, a conhis Lucian Bode. De această dată, tragedia s-a petrecut, pe 9 ianuarie, în Bolintin Vale, unde sute de oameni au ieșit în stradă pentru a reclama lipsa de implicare din partea autorităţilor, în contextul în care o familie îi terorizează, iar un membru al acestei familii a ucis, lovind cu o piatră în cap un bărbat. Localnicii din Bolintin Vale au cerut măsuri urgente care să îi protejeze de comunitatea romă venită din altă localitate și care ar provoca scandaluri. Oraşul a fost declarată zonă specială de siguranţă publică, iar zeci de jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi, atunci, la faţa locului.
Aceste tragedii au determinat USR (în opoziție) să ceară, din nou, demisia ministrului de Interne, despre care afirmă că a eşuat în misiunea sa de reformare a poliţiei. USR consideră că la conducerea Ministerului de Interne trebuie să se afle un om care să vină cu soluţii clare şi ferme, prin care să poată fi redate prestigiul uniformei de poliţist şi încrederea românilor în instituţiile care trebuie să îi protejeze.