Mai mulți bani pentru Sănătate
Guvernul interimar de la București suplimentează bugetul Ministerului Sănătății pe fondul pandemiei de Covid-19, dar și al incendiilor repetate în spitalele din țară.
Daniela Budu, 11.11.2021, 11:15
Pentru a sprijini sistemul sanitar grav afectat de pandemia de Covid-19, guvernul interimar de la București a suplimentat, miercuri, bugetul Ministerului Sănătăţii din fondul de rezervă, cu 332,5 milioane de lei. Cu aceşti bani vor fi cumpărate noi doze de medicamente anti-COVID-19 şi vor fi finanţate programele naţionale de sănătate. Este vorba despre achiziționarea de vaccin antigripal, vaccin anti-HPV și vaccin hexavalent, pentru imunizarea copiilor în primul an de viaţă. Cât privește tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus, ministrul interimar de resort, Cseke Attila, a precizat că în acest moment, România are suficiente doze de Remdesivir, dar vor fi cumpărate flacoane noi.
Cseke Attila: “Este vorba despre 70.000 de noi flacoane de Remdesivir. Fac specificarea că astăzi avem în stoc suficiente doze din acest medicament pentru următoarele săptămâni, dar dorim, din timp, să asigurăm continuitatea tratamentului în spitalele din România. Vom începe demersurile de achiziţie publică pentru acest medicament”.
De asemenea, potrivit oficialului, o parte din sumă va fi folosită pentru a suplimenta numărul tichetelor de masă care sunt acordate persoanelor care se imunizează cu schema completă anti-SARS-CoV-2. Această suplimentare se adaugă celor două suplimentări ale bugetului Ministerului Sănătăţii de la sfârşitul lunii septembrie, din care s-au achiziţionat medicamente destinate pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus şi pentru asigurarea finanţării Programului de terapie intensivă. În luna octombrie, au mai fost alocați bani din Fondul de rezervă al Guvernului pentru achiziţia de seruri necesare în Programul naţional de vaccinare.
Este, deja, de domeniul evidenţei că sistemul de sănătate românesc este pus la grea încercare de numărul mare de cazuri grave de Covid şi de supraaglomerarea spitalelor! Simptomatice sunt inclusiv incendiile care se ţin, parcă, lanţ în unităţi sanitare din toată ţara. Cel mai recent a avut loc joi dimineaţă la Ploiești, într-o unitate medicală ce tratează pacienți Covid. Focul a izbucnit în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean, unde erau internați 20 de pacienţi. Doi bolnavi au murit carbonizaţi, iar o infirmieră a suferit arsuri.
Incidentul are loc la mai puțin de o lună și jumătate de la incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, în care au murit 7 pacienți. Este, totodată, a patra tragedie în mai puțin de un an, după incendiile de la Piatra Neamț (nord-est), soldat cu 10 morți și de la Institutul „Matei Balș” din Capitală, în care au murit 4 persoane. Mai mult, în ultimul an, au mai fost și alte incendii în spitalele din țară care ar fi putut duce la tragedii. În aprilie, trei pacienți au murit în unitatea mobilă ATI de la spitalul Victor Babeș” din București, după ce instalația de oxigen a cedat.