Mai multe resurse pentru asistența de urgență
Toate unitățile sanitare din România care tratează pacienți infectați cu Covid-19 sunt pline, iar autoritățile fac eforturi susținute pentru a face față valului de noi infectări.
Daniela Budu, 09.12.2020, 12:10
În Europa, numărul de cazuri noi de coronavirus se menține ridicat, iar secțiile de Terapie Intensivă sunt pline cu oameni înfectați cu SARS-CoV-2. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat în repetate rânduri cu privire la suprasolicitarea sistemelor medicale, mai ales în Europa. În România, în această săptămână s-a înregistrat un record în ceea ce privește numărul persoanelor decedate din cauza noului coronavirus în 24 de ore – peste 200 de oameni, de la începutul epidemiei, la sfârșitul lunii februarie.
Totuși, în această săptămână s-a atins și cel mai scăzut nivel al internărilor din ultima lună. În unităţile medicale din toată țara sunt acum circa 12.000 de bolnavi, dintre care aproximativ 1.200 în secţiile de Terapie Intensivă. În București, locurile la ATI sunt, în prezent, ocupate în totalitate, iar acest lucru a impus transferarea, de urgenţă, a unor pacienţi la alte unităţi medicale din ţară. Patru persoane aflate în stare gravă au ajuns marți, la Suceava, cu o aeronavă militară, iar de acolo au fost transportate la Botoşani, cu autovehicule speciale. Aceasta nu este prima relocare de pacienţi aflaţi în stare critică. Și luna trecută, județul Botoşani a fost printre judeţele din Moldova care au primit pacienţi infectaţi cu coronavirus aflaţi în stare critică.
Totuși, și acolo spitalele sunt supra-aglomerate. Autorităţile anunță că fac eforturi continue pentru extinderea capacităţii unităților sanitare care tratează pacienţi infectați cu noul coronavirus. Acestea promit că în capitală va creşte numărul paturilor de Terapie Intensivă. În urma rectificării bugetare adoptate marți, Administraţia Spitalelor a anunţat că s-au obţinut fonduri pentru alte aproximativ 50 de locuri la ATI la trei spitale din București. Marți, preşedintele Klaus Iohannis a analizat evoluţia epidemiei împreună cu premierul interimar, Nicolae Ciucă, și cu ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru. La finalul întâlnirii, şeful statului a anunţat că sute de ventilatoare şi o primă tranşă de teste rapide pentru Covid vor fi livrate, în curând, unităţilor medicale din ţară.
Klaus Iohannis: “Sunt aproximativ 300 de ventilatoare care se livrează în următoarele zile, şi astfel se va extinde capacitatea Secţiilor de Terapie Intensivă. În mai puţin de o săptămână, va veni prima tranşă din trei milioane de teste rapide care au fost deja comandate. Pentru a veni în sprijinul pacienţilor cu forme mai grave, sunt deja în curs de instalare aproximativ 500 de concentratoare de oxigen”.
Amintim că lista spitalelor care pot prelua pacienți infectați cu noul coronavirus s-a extins în repetate rânduri în toată țara, iar în urma creșterii numărului cazurilor grave, s-au suplimentat de mai multe ori și paturile de Terapie Intensivă.