Mai multe locuri la terapie intensivă
Autoritățile române fac eforturi pentru a crește numărul de paturi ATI la peste 1.600, în contextul valului trei al pandemiei.
Eugen Coroianu, 20.04.2021, 11:32
În perioada imediat următoare, în România ar putea fi operaţionalizate încă 73 de paturi de terapie intensivă, numărul acestora ajungând astfel să depășească 1.600. Secretarul de stat Andrei Baciu, de la Ministerul Sănătăţii, a explicat că deja au fost puse în funcțiune 13, dar că totul depinde exclusiv de resursa umană. Declarațiile vin în contextul în care, din cauza creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus, spitalele românești fac cu greu față numărului mare de pacienți, în special al celor cu forme mai grave.
Premierul Florin Cîțu a admis că situaţia la terapie intensivă rămâne tensionată și a subliniat că resursele alocate trebuie să fie în continuare mari. „Este nevoie de acelaşi efort pe care l-am făcut şi acum, să îl continuăm, chiar dacă – şi asta este partea bună – cifrele arată că rata de pozitivare a scăzut”, a indicat șeful guvernului. El a mai arătat că valul trei al pandemiei de COVID-19 în România a început să scadă fără o carantinare de tip lockdown.
Pe de altă parte, secretarul de stat Baciu a afirmat că a crescut interesul populației pentru vaccinare, mai puţin de 10% având o ezitare semnificativă. Mare parte din oameni, practic, s-ar vaccina dacă ar putea să o facă imediat, a mai susținut demnitarul, arătând că în capitală și în județe precum Cluj, Sălaj, Sibiu și Maramureş, rata de imunizare este peste 20%. Noi oferim acces crescut la vaccinuri pentru localităţile care au o incidenţă mai ridicată, tocmai pentru a veni şi cu acest instrument în sprijinul autorităţilor locale, a explicat secretarul de stat.
Între timp, la Bucureşti a continuat disputa lansată în spațiul public de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, după demitere, privind numărul deceselor din spitalele Covid. Voiculescu, membru al USR-PLUS, a susținut că ar fi existat diferențe de raportare anul trecut, în timpul guvernării PNL, și i-a cerut actualului premier liberal Cîțu, care l-a demis fără să se consulte cu partenerii de coaliție, să clarifice situația.
Din opoziţie, PSD a cerut înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă, vorbind despre o falsificare a datelor puse la dispoziţia publicului. Diferenţa dintre raportările deceselor unor pacienţi cu COVID-19 în două aplicații speciale este minimă şi are drept cauză un factor strict obiectiv, respectiv ora diferită la care acestea sunt făcute în cursul zilei, a explicat luni Spitalul Colentina din București. Spitalul, care funcţionează ca unitate suport COVID începând din martie 2020, mai spune că toate decesele înregistrate de atunci şi până în prezent au fost raportate cu respectarea tuturor reglementărilor legale, iar afirmaţiile care pun la îndoială acest fapt nu au o bază reală.
Și Ministerul Apărării Naţionale a precizat că decesele înregistrate în formaţiunea medicală de tratament ROL 2, care este operaţionalizată de Spitalul Militar Central, au fost centralizate şi raportate în conformitate cu prevederile legale în vigoare.