Madrigalul, un cor la înălțime
Corul Naţional de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin' a filmat un videoclip în vestigiile citadelei sacre Machu Picchu din Munţii Anzi, o premieră mondială pentru muzica corală.
Daniela Budu, 18.03.2024, 13:17
Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’ se află, în premieră, într-un turneu în Peru, până pe 20 martie, marcând celebrarea a 85 de ani de relaţii diplomatice româno – peruane şi preluarea de către Ambasada României la Lima a Preşedinţiei Festivalului Francofoniei Peru 2024.
Cu acest prilej, Corul Madrigal a filmat în premieră mondială un videoclip în vestigiile de la Machu Picchu, unul dintre cele mai frumoase şi misterioase spaţii străvechi ale lumii. Este vorba despre cel de-al doilea episod al proiectului ‘Muzică contemporană românească în spaţii antice universale’: ‘Machu Picchu – Suita corală din Ţara Oaşului’, având la bază lucrarea semnată de compozitorul român Dariu Pop.
Primul episod al seriei a fost filmat la situl dacic Sarmizegetusa şi a fost lansat pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale a României. În acest turneu, Corul Madrigal a lansat și materialul discografic ‘Imnurile naţionale ale ţărilor din America de Sud’. Produsul conţine cele mai recente înregistrări ale Corului dirijat de Anna Ungureanu şi Cezar Verlan – imnurile oficiale ale statelor de pe continentul sud-american. Tot sub bagheta dirijorilor Anna Ungureanu şi Cezar Verlan, a avut programate cinci concerte şi recitaluri la Ambasada României şi în Congresul Republicii Peru, în catedrale şi teatre din Lima, din Cusco – fostă capitală a Imperiului Inca, dar şi la Machupicchu.
Turneul Corului, efectuat la invitaţia Ambasadei României în Republica Peru şi cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Institutului Cultural Român, reprezintă o premieră pentru ansamblu, care se află în America de Sud pentru prima dată. Muzica Corului Madrigal nu este însă o necunoscută pentru America de Sud, în special pentru mişcarea corală de pe continent.
În anul 1983, maestrul Marin Constantin, fondatorul Madrigalului, a fost invitat să predea studenţilor din mai multe ţări sud-americane cursuri de perfecţionare corală la Conservatorul din Ibague (Tolima), în Columbia. În urma succesului acestora, lui Marin Constantin i-a fost acordat titlul de profesor şi Director onorific al Conservatorului din regiune. Înfiinţat în anul 1963, Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’ a devenit un reper al vieţii muzicale şi diplomaţiei culturale naţionale şi internaţionale. Repertoriul său este îndreptat către renaştere, muzica preclasică şi clasică, romantism, muzica bizantină şi creaţia contemporană românească şi universală.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Naţional Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, iniţiat de renumitul dirijor Ion Marin. Programul, care reuneşte în prezent peste 2.000 de coruri şi aproape 70.000 de copii din ţară şi diaspora, a fost oficializat la nivel guvernamental în 2014, devenind o nouă Direcţie a Corului Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’.