Lupta anticorupţie
În România continuă ofensiva anti-corupţie. Un potent om de afaceri, medici şi chiar judecători figurează pe lista celor vizaţi de oamenii legii.
Roxana Vasile, 23.05.2014, 13:29
Acuzată, în trecut, de inerţie sau de favoritism la adresa oamenilor politici şi de afaceri, justiţia românească pare, în ultima vreme, mai vioaie ca niciodată. Nu există zi să nu parvină informaţii legate de acţiuni prin care oamenii legii încearcă să juguleze corupţia, tară a societăţii, incriminată în nenumărate rânduri la Bruxelles.
Sub lupa justiţiarilor, dar şi a presei de la Bucureşti, se află, în prezent, Dan Adamescu, al doilea cel mai bogat român, cu o avere estimată la aproximativ 1 miliard de euro. Numele lui apare în dosarul a patru judecători, arestaţi preventiv, săptămâna aceasta, pentru luare de mită. Este vorba de sume mari, de 5 mii, respectiv 15 mii de euro. Acuzat că le-ar fi oferit banii pentru a obţine în instanţă decizii favorabile afacerilor sale, lui Adamescu i s-a adus la cunoştinţă că este urmărit penal. Printre intermediarii de care omul de afaceri s-ar fi folosit pentru a-i cumpăra pe reprezentanţii legii se numără chiar fiul său – Bogdan, dar şi un tânăr avocat – George Dumitru, care s-a sinucis la începutul săptămânii, aruncându-se în faţa metroului, nu înainte de a fi fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie şi de a fi înmânat procurorilor o copie a unui extras de cont din care reiese suma pe care o primise pentru coruperea judecătorilor.
Şi medicii sunt în vizorul oamenilor legii! După cazul unor doctori de la un spital bucureştean din sistemul public care efectau ilegal operaţii estetice, atenţia justiţiei şi a opiniei publice se îndreaptă, acum, către nouă persoane reţinute într-un dosar legat de reţete false cu medicamente. Trei medici de la un renumit spital oncologic, doi şefi de farmacii şi patru reprezentanţi ai unor firme de medicamente au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, acuzaţi că ar fi întocmit peste o mie de reţete false pe numele unor pacienţi cu afecţiuni oncologice, care, însă, nu beneficiau de tratament. Medicamentele erau, apoi, decontate fraudulos la Casa de Asigurări. Prejudiciul depăşeşte 8 milioane de lei, echivalentul a aproape 1,8 milioane de euro. Guvernul a salutat eforturile pentru combaterea corupţiei din Justiţie şi Sănătate, cu atât mai mult cu cât acest din urmă sector se confruntă cu serioase probleme de subfinanţare. Implicarea cetăţenilor în lupta anticorupţie nu este de neglijat.
Un studiu arată că apelurile din partea cetăţenilor cu privire la faptele de corupţie ale angajaţilor Ministerului de Interne au crescut considerabil. La fel şi numărul denunţurilor şi autodenunţurilor din partea lucrătorilor lui.