Localități în carantină
Creşterea abruptă a numărului de infectări cu noul coronavirus poate conduce, în România, la declararea carantinei zonale.
Roxana Vasile, 24.07.2020, 11:46
România a ajuns să aibă circa 1 mie de noi infectări pe zi, de la puţin peste 100, câte erau la începutul perioadei de relaxare, în 15 mai. Bucureștiul şi alte zece judeţe ale țării contabilizează cele mai numeroase cazuri, astfel că ele ar putea fi primele vizate de eventuale măsuri mai drastice prevăzute de Legea carantinei şi a izolării care a intrat, săptămâna aceasta, în vigoare. Deja, pentru contracararea răspândirii accelerate a Covid-19, două localităţi, una din Giurgiu şi una din Prahova, au fost plasate în carantină după ce s-a atins rata de infectare de trei cazuri la o mie de locuitori.
Premierul Ludovic Orban a explicat că măsura carantinării zonale poate fi dispusă oricând există o propunere fundamentată, cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică:
Setul de măsuri în cazul carantinei zonale poate fi diferit de la localitate la localitate, în funcţie de cauza care a generat răspândirea virusului, care poate fi de mai multe feluri: poate fi o nuntă, de exemplu, sau poate fi un eveniment religios, poate fi cârciuma la care se adună în sat mai mulţi … În funcţie de cauzele identificate prin anchetele epidemiologice, se dispun şi măsurile pentru a reduce riscul de transmitere. Un lucru e cert – carantinarea zonală reduce riscul ca cei dintr-o localitate unde este risc mare de răspândire să transmită în afara localităţii acest virus, ăsta este primul obiectiv, iar al doilea obiectiv, prin măsurile care se iau în interiorul localităţii, să se reducă riscul de răspândire de la cei bolnavi.”
Din aceste considerente, 12 localităţi din judeţul Argeş sunt atent monitorizate, după ce, în ultima săptămână, media cazurilor noi a depăşit 100 în fiecare zi. Autorităţile locale încearcă să evite scenariul carantinării prin acţiuni de conştientizare şi prevenire, controale şi discuţii directe cu cetăţenii. La Mioveni, de pildă, localitate arhicunoscută pentru fabrica de automobile Dacia a mărcii Renault, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat măsuri precum monitorizarea şi controlarea tuturor spaţiilor comerciale, a mijloacelor de transport în comun şi chiar a arterei principale a orașului, pentru a fi evitată aglomeraţia.
Spaţiile publice, inclusiv staţiile de autobuz, vor fi dezinfectate şi se vor face triaje epidemiologice în toate instituţiile. În fine, peste o lună, în momentul reînceperii activităţii la Dacia după revizia anuală, toate spaţiile interioare şi exterioare în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea vor fi, și ele, dezinfectate. Grupul Renault a donat, printre altele, Spitalului Orăşenesc din Mioveni un aparat de testare Covid-19 şi se preocupă şi de achiziţionarea de teste.