Literatura română, premiată la Bruxelles
Pentru iubitorii de Bucureşti şi de proză cu atmosferă care ne întoarce în timp în 1897 – aşa cum spunea criticul literar Dan C. Mihăilescu – Ioana Pârvulescu scotea, în 2009, romanul “Viaţa începe vineri.
Roxana Vasile, 27.11.2013, 11:53
Pentru iubitorii de Bucureşti şi de proză cu atmosferă care ne întoarce în timp în 1897 – aşa cum spunea criticul literar Dan C. Mihăilescu – Ioana Pârvulescu scotea, în 2009, romanul “Viaţa începe vineri”. Un bărbat este găsit fără cunoştinţă, în câmp, lângă capitală. Nimeni nu ştie exact ce e cu el şi fiecare bănuieşte altceva. E un escroc internaţional care vrea să-şi piardă urma ? Un criminal ? Un bolnav ? Încetul cu încetul, în jurul lui se adună o mulţime de oameni : un medic şi fiica lui, un poliţist, un comisionar în vârstă de 8 ani care umblă prin tot Bucureştiul cu scrisori şi pachete şi, nu în ultimul rând, gazetari de la un ziar al vremii – Universul.
Romanul, alert, cu un fir al acţiunii semipoliţist, cu personaje extrem de vii, dintre cele care îţi devin prieteni, se petrece în numai treisprezece zile : de vineri 19 decembrie până la sfârşitul anului. Atmosfera lumii bucureştene din preajma începutului de secol 20 este recreată ca într-un film. Ajunge să deschizi cartea şi să te afli, deja, acolo.
Pentru “Viaţa începe vineri”, Ioana Pârvulescu s-a numărat printre cei doisprezece câştigători ai premiilor Uniunii Europene pentru Literatură, decernate la Bruxelles.
La clasica întrebare “cum vă simţiţi după ce aţi luat premiul”, Ioana Pârvulescu a răspuns, la cald : Mă simt grozav, mai ales că am scăpat de emoţii. Sigur că nu este uşor să reprezinţi o ţară; este prima oară când mi se întâmplă să reprezint oficial România şi am fost destul de conştientă de misiunea asta a mea.
Ioana Pârvulescu predă literatură română modernă la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. A fost, timp de 18 ani, redactor la România literară, publicaţie unde a scris săptămânal. La prestigioasa editură Humanitas a iniţiat şi coordonat colecţia “Cartea de pe noptieră”. Cu romanul “Viaţa începe vineri”, ea şi-a făcut debutul în romanul de ficţiune, după ce cochetase cu eseul.
Critic n-am prea fost. Am fost calificată astfel, dar de fapt am scris eseuri mai mult, istorie literară, dar acum scriu cu mare plăcere şi ficţiune, romane. Cuvântul scriitor acoperă totul.
Într-un interviu acordat în 2009, anul apariţiei “Vieţii începe vineri”, Ioana Pârvulescu povestea : “personajele din roman m-au rugat să le las să intre în lumea secolului 21, doar erau preocupate de viitor mai mult decât orice pe lume. Eu le-am prevenit : bine, fie, dar e pe răspunderea voastră, e altă lume decât cea pe care o ştiţi voi, să nu veniţi apoi la mine să vă plângeţi că nu vă place … Iar ele mi-au spus că sunt foarte curioase să vadă ce se întâmplă cu noi şi să se întâlnească cu oamenii de azi”.
Suntem pociţi în raport cu oamenii frumoşi de atunci, iar Ioana Pârvulescu ne dă un etalon al decăderii noastre – spunea Gabriel Liiceanu, directorul editurii Humanitas. Însă, dincolo de toate, în “Viaţa începe vineri” – un roman retro şi cald – Bucureştiul de altădată prinde viaţă.