Lista finală a competitorilor la euroalegeri
Biroul Electoral Central din România a făcut publice listele finale ale candidaţilor pentru europarlamentarele de luna viitoare.
Florentin Căpitănescu, 17.04.2014, 12:07
Electoratul român are la dispoziţie meniul complet al concurenţilor la europarlamentarele din 25 mai. Miercuri, Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat că au fost admise listele depuse de 15 partide şi alianţe, între care se disting, graţie potenţei electorale confirmate de ultimele sondaje, cele parlamentare. Astfel, principala forţă politică din ţară, alianţa de stânga, la guvernare, formată din trioul PSD-UNPR-PC, în care PSD joacă rolul vedetei, pleacă din postura de favorit. O urmează, la distanţă, cele două partide de centru-dreapta aflate în băncile opoziţiei, PNL, respectiv PDL. UDMR şi PP-DD, forţează, şi ele, aproape la limită, aşa cum relevă sondajele, intrarea în noul Parlament European. Din spaţiul extra-parlamentar, concurează, cu şanse reale, Mişcarea Populară şi Forţa Civică şi, mai degrabă ca o pată de culoare, PRM, condus de Corneliu Vadim Tudor, eurodeputat în mandat. Dintre independenţii – opt la număr – ale căror candidaturi au fost validate de BEC, notă aparte fac Corina Ungureanu, fostă campioană mondială la gimnastică sportivă, şi Mircea Diaconu, un foarte apreciat actor de teatru şi film. Cel din urmă şi-a câştigat dreptul de a se afla pe listele de vot pe ultima turnantă, în urma unei decizii luate în tribunal, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul listei depuse de Vadim.
Oficial, campania electorală va începe pe 25 aprilie, cu 30 de zile înaintea scrutinului. Analiştii apreciază că alegerile pentru Legislativul european nu vor trezi un interes aparte în rândul electorilor români, cum, de altfel, se întâmplă, uzual, în mai toate ţările din spaţiul comunitar. La precedentul euroscrutin, organizat în 2009, doar 27% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne.
Totuşi, anul acesta, rata absenteismului ar putea fi mai mică, întrucât Guvernul de la Bucureşti a stabilit ca, tot pe 25 mai, să aibă loc şi alegeri parţiale pentru locurile de parlamentari şi primari rămase vacante. Aşa că miza locală, una mai relevantă pentru alegătorul român, l-ar putea scoate pe acesta mai uşor din casă, cred observatorii.
Pe de altă parte, pentru partidele româneşti, alegerile europarlamentare sunt primul test electoral după toamna lui 2012, când s-au desfăşurat legislativele naţionale.
Mai mult, susţin analiştii, europarlamentarele servesc şi ca un barometru pentru formaţiunile autohtone, în prembulul prezidenţialelor din noiembrie, privite, fără doar şi poate, ca adevarata bătălie politică a anului.