Lista datornicilor din România
În paralel cu publicarea listelor cu datornicii la Fisc, se pregăteşte simplificarea procedurilor de plată a taxelor şi impozitelor.
Roxana Vasile, 16.05.2016, 12:50
Nu este o listă a ruşinii. Ci o constrângere benefică, pe de o parte pentru Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pe de alta pentru contribuabili. Fiscul a decis să facă publice toate persoanele fizice din România cu datorii de peste 1.500 de lei la bugetul de stat, adică echivalentul a circa 330 de euro. Sunt între 180.000 şi 200.000 în această situaţie. Cei mai mulţi români sunt, de regulă, foarte conştiincioşi în privinţa achitării datoriilor către stat – spune preşedintele Fiscului, Dragoş Doroş.
De la începutul anului până acum, ANAF a încasat, cumulat, cu 162 de milioane de euro mai mult ca anul trecut, chiar dacă, la ora actuală, taxele sunt mai mici. Dragoş Doroş lansează, însă, un avertisment la adresa restanţierilor:
‘Taxele sunt unul din puţinele lucruri certe de pe lumea asta. Marea majoritate a contribuabililor sunt persoane corecte şi pentru asta este important ca serviciul principal oferit de ANAF să fie un sfat, un ajutor şi să venim în întâmpinarea tuturor celor care doresc să îşi plătească taxele. Pentru cei care nu-şi doresc un astfel de dialog, avem diviziile noastre specializate şi, tot în ajutorul primei categorii, intenţionăm să-i eliminăm de pe piaţă cât mai din timp.’
Până acum, ANAF a publicat trei liste cu firmele şi instituţiile care au datorii la stat. Contribuabilii mari şi mijlocii au acumulat restanţe de 6,4 miliarde de lei, iar cei mici – peste 77 de miliarde de lei, din care, însă, 81% sunt considerate nerecuperabile.
A venit rândul şi al ultimei liste, cea cu persoanele fizice, care nu a mai fost publicată până acum. În paralel, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pregăteşte simplificarea procedurilor de plată a taxelor şi impozitelor şi lansarea unor formulare mai uşor de completat. Din nou, Dragoş Doroş:
‘ANAF se concentrează, în această perioadă, pe realizarea unor practici unitare care, din păcate, până în acest moment nu au fost chiar punctul nostru forte. Avem mai multe acţiuni pe care le întreprindem, astfel încât aceeaşi administraţie financiară de la Braşov şi de la Constanţa să dea acelaşi răspuns unui contribuabil pe o problemă similară. În sensul acesta ne orientăm pentru redactarea unor ghiduri pentru contribuabilii mici prin care încercăm să simplificăm şi să traducem ceea ce trebuie să facă, pentru a fi clar şi simplu. Încercăm să punem pe site-ul ANAF ghiduri care să centralizeze problemele mari, în aşa fel încât un număr cât mai mare de contribuabili să-şi găsească răspunsurile într-un timp foarte scurt şi încercăm, bineînţeles, să simplificăm formularele.’
Nu în ultimul rând, în vederea combaterii evaziunii fiscale, se doreşte ca toate casele de marcat să fie conectate la un server şi toate facturile care se emit să fie urmărite în timp real.