Liderii europeni şi lupta împotriva terorismului
Lupta împotriva terorismului, în special în mediul on-line, şi apărarea comună s-au aflat, ca teme majore, pe agenda Consiliului European de vară.
Florentin Căpitănescu, 23.06.2017, 12:25
Liderii statelor din blocul comunitar s-au reunit la Bruxelles, pentru tradiţionalul Consiliu European de vară. Tema principală a zilei de joi a fost lupta împotriva terorismului, fenomen ce a căpătat, în anii din urmă, o amploare fără precedent pe Bătrânul Continent. Consiliul European şi-a impus să coopereze mai strâns cu industria on-line, făcând un apel, prin preşedintele său, Donald Tusk, la companiile care deţin reţele de socializare să acţioneze pentru prevenirea răspândirii incitărilor la terorism. Tusk a explicat că este vorba despre crearea de noi instrumente pentru detectarea şi îndepărtarea automată de pe internet a conţinutului care promovează terorismul. El a precizat că, în cazul în care marii actori din mediul virtual continuă să nu-şi asume responsabilităţi în lupta împotriva terorismului, Uniunea este pregătită să adopte o legislaţie dură în domeniu.
Pentru că, a atras atenţia Consiliul, accesul efectiv la dovezile electronice este esenţial pentru combaterea terorismului. De asemenea, Consiliul vrea un schimb de informaţii rapid şi cu ţinte bine definite între forţele de ordine europene, dar şi cu parteneri din afara Uniunii. Pe de altă parte, potrivit corespondentului Radio România, cei prezenţi la summit s-au înţeles asupra unui mecanism permanent de cooperare europeană pentru apărare, care presupune o mai mare integrare a statelor membre.
În plus, Consiliul a invitat, din nou, Banca Europeană de Investiţii să găsească modalităţi prin care să sprijine cercetarea pentru apărare şi dezvoltarea de activităţi în domeniu. Aceasta, în condiţiile în care Consiliul cere şi statelor membre să iniţieze proiecte de capabilităţi care să fie finanţate din Fondul European pentru Apărare şi pentru Programul European de Dezvoltare a Industriei de Apărare.
Prezent la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a explicat că România este foarte interesată de aşa-numita colaborare structurată pe securitate şi apărare externă. Klaus Iohannis: “România este foarte interesată, fiindcă dorim să existe o colaborare strânsă între toate statele membre ale Uniunii şi noi o să ne aducem contributia aici. Dar, evident, cu aceeaşi menţiune pe care am făcut-o şi cu altă ocazie: nu vrem să dezvoltăm un paralelism cu NATO şi vrem să dezvoltăm structuri care, pe de o parte, satisfac nevoile Uniunii, pe de altă parte, se completează şi nu fac concurenta structurilor Alianţei”.
Până vor fi puse la punct detaliile după acest acord de principiu al liderilor europeni, mesajul Consiliului este că toate statele membre sunt invitate să participe la mecanismul comun de apărare.