Liderii europeni, în aşteptarea administraţiei Trump
Preşedintele-ales al SUA stârneşte din nou îngrijorare cu declaraţiile sale. Reacţiile din UE nu au întârziat.
Corina Cristea, 17.01.2017, 13:26
Cu doar câteva zile înainte de preluarea mandatului, preşedintele-ales al Statelor Unite a anunţat priorităţile politicii sale externe, într-un interviu acordat ziarului britanic The Times şi celui german Bild. Reiterând teme din timpul campaniei electorale, Donald Trump spune că doreşte acorduri comerciale mai echitabile pentru Statele Unite şi graniţe puternice şi, pe de altă parte, consideră că în interiorul Siriei ar trebui create zone sigure. Cancelarul Angela Merkel a făcut o „greşeală catastrofală” permiţând refugiaţilor din Siria să intre în ţara ei, a mai declarat viitorul lider de la Casa Albă, provocând nemulţumiri în Germania.
Criticile lui Donald Trump l-au înfuriat pe vicecancelarul german, Sigmar Gabriel, care a răspuns că intervenţia greşită a Americii în Orientul Mijlociu a fost cea care a declanşat criza imigranţilor. Preşedintele ales al Statelor Unite laudă, pe de altă parte, decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, organizaţie care, în opinia sa, este pe punctul de a se prăbuşi şi care, mai spune el, va fi părăsită şi de alte ţări.
Unitatea europeană este cea mai bună apărare în faţa comentariilor făcute de Donald Trump, a venit la scurt timp şi replica Angelei Merkel. Cancelarul german a declarat că Europa trebuie să continue să lupte pentru propria sa identitate, prin implementarea unor politici care să răspundă provocărilor secolului al XXI-lea. Totodată, oficialul german a precizat că Europa trebuie să fie unită, pentru a contracara ameninţarea teroristă.
UE nu are nevoie să i se spună ce să facă, a răspuns şi preşedintele Franţei, François Hollande, criticilor lui Donald Trump, în timp ce şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini s-a arătat încrezătoare că europenii vor rămâne uniţi: Vrem să avem un parteneriat bazat pe interese comune. UE are, însă, propriile politici puternice şi autonome care nu sunt hotărâte în altă parte, decât în UE. Posibil să avem puncte divergente – s-a întâmplat şi în trecut, se poate întâmpla şi în viitor. Vom vedea, după ce noua administraţie va fi instalată şi va începe să ia decizii.”
Aprecierile lui Donald Trump, potrivit cărora NATO este „învechită” au provocat îngrijorare în rândul statelor membre ale Alianţei şi contrazic poziţia secretarului american al apărării, desemnat de Trump, a declarat, în altă ordine de idei, ministrul german de externe. Frank-Walter Steinmeier a răspuns la declaraţiile lui Trump că este timpul ca Washingtonul să obţină un acord mai bun, prin sporirea contribuţiilor celorlalte state la bugetul NATO. De urmărit este şi evoluţia relaţiilor dintre SUA lui Trump şi Rusia lui Putin, analiştii estimând că noul lider american ar putea lua în considerare relaxarea ultimelor sancţiuni impuse Federaţiei Ruse de administraţia Obama.