Libertatea de a alege alianţele
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, reiterează îngrijorarea Bucureștiului privind consolidarea prezenţei militare a Rusiei în vecinătatea NATO.
Roxana Vasile, 10.01.2022, 11:33
Orice ţară, indiferent de mărime sau de poziția sa geografică, are dreptul fundamental de a-şi decide drumul şi alianţele din care doreşte să facă parte. Declarația aparține secretarului general adjunct al NATO, românul Mircea Geoană, după încheierea, vineri seara, a reuniunii extraordinare a miniştrilor de Externe ai NATO. Aceștia s-au reunit în sistem de videoconferință pentru discuții despre implicaţiile pentru securitatea europeană a mobilizării ”nejustificate şi neprovocate” de forţe ale Rusiei la graniţele cu Ucraina, aspirantă la statutul de membru cu drepturi depline al NATO. Aliații au lansat un nou apel către Moscova să renunţe la retorica agresivă la adresa vecinilor săi, să-şi retragă forţele millitare, să detensioneze situaţia creată şi să aleagă calea dialogului şi a păcii.
‘‘Susţinem suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Şi suntem uniţi în apărarea şi protejarea tuturor Aliaţilor. NATO rămâne deschis unui dialog de substanţă în cadrul Consilliului NATO-Rusia din 12 ianuarie. Acesta va reprezenta o oportunitate pentru Rusia să-şi demonstreze dorinţa reală pentru dialog, diplomaţie şi respectarea angajamentelor şi normelor internaţionale. Nu vom face nici un compromis faţă de principiile fundamentale ale securităţii, consfinţite în Tratatul de la Washington’‘ – a scris Mircea Geoană pe Facebook.
La reuniunea de urgență de vineri a participat și ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, context în care acesta a reiterat îngrijorarea cu privire la consolidarea prezenţei militare a Rusiei în vecinătatea Alianţei, precum şi apelul la dezescaladare. Referindu-se la situaţia actuală complexă de securitate, ministrul Aurescu a reluat poziţia Bucureștiului privind necesitatea întăririi posturii de descurajare şi apărare a NATO în mod coerent şi cuprinzător pe întreg flancul estic, inclusiv şi în special la Marea Neagră. Într-un comunicat de presă al diplomației române se mai arată că Bogdan Aurescu s-a declarat pentru abordarea duală a NATO în ce priveşte Rusia, constând atât în măsuri ferme şi credibile de descurajare, cât şi, pe această bază, în dialog, fără afectarea principiilor, valorilor şi angajamentelor care reprezintă fundamentul Alianţei. NATO are – în viziunea lui Bogdan Aurescu – o răspundere deosebită pentru prezervarea arhitecturii europene de securitate şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli. El a evocat, totodată, importanţa continuării coordonării Alianţei cu Uniunea Europeană, ca pilon-cheie al comunităţii occidentale, alături de NATO, precum şi cu partenerii săi din vecinătate, inclusiv prin susţinerea rezilienţei acestora şi a politicii uşilor deschise. Așteptatul Consiliu NATO-Rusia din 12 ianuarie va fi precedat, pe 11 ianuarie, de Comisia NATO-Ucraina.