Liberalizarea pieţei muncii pentru români şi bulgari
“Sunteţi bineveniţi, este titlul scrisorii deschise adresate de prestigioasa publicaţie britanică The Economist românilor şi bulgarilor, pentru care Londra este obligată să ridice, de la 1 ianuarie, restricţiile de pe piaţa muncii.
Ştefan Stoica, 20.12.2013, 13:06
Nouă state din Uniunea Europeană impun, în acest moment, restricţii pe piaţa muncii românilor şi bulgarilor. De la 1 ianuarie, însă, ele sunt obligate să ridice irevocabil orice oprelişti lucrătorilor ce provin din România şi Bulgaria. Singura ţară din Uniune ce pare incapabilă să digere acest lucru este Marea Britanie.
Ziare tabloide s-au dovedit abile în a panica opinia publică în legătură cu o presupusă invazie de români şi bulgari. Alături de politicieni conservatori, acestea au amenajat tranşee propagandistice de apărare împotriva ameninţării pe care ar reprezenta-o Răsăritul sărac al Europei. Deşi nu mai poate împiedica venirea muncitorilor români şi bulgari în Regat, guvernul britanic a luat măsuri menite să prevină ceea ce numeşte turismul pentru beneficii sociale, imputabil, deocamdată, doar în intenţie, aceloraşi nefericiţi români şi bulgari. Suspiciunile Londrei nu se susţin cu date, a reacţionat Comisia Europeană, potrivit căreia restricţionarea, sub orice pretexte şi mijloace, a liberei circulaţii a lucrătorilor în Regat ar fi un autogol pentru economia şi sistemul de ajutoare sociale din ţară.
Fără a se inflama, autorităţile române au luat act de măsura cabinetului Cameron de a restricţiona accesul cetăţenilor UE la ajutorul de şomaj şi au precizat că decizia este examinată şi de Comisia Europeană.
Recent, ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, a declarat postului nostru că nimic nu anunţă o creştere semnificativă a numărului românilor din Marea Britanie.
Dacă aceste reacţii de apărare par, totuşi, pledoarii pro domo, deoarece vin din partea statului acuzat că va fi furnizor incontinent de migranţi, nimic, în schimb, nu se poate reproşa apelului lansat de celebra revistă The Economist către români şi bulgari, de a veni şi munci cinstit în Regat. Ziarele din Marea Britanie – scrie publicaţia – sunt pline de poveşti despre sărăcia, criminalitatea şi setea voastră de bunăstare.
Politicienii britanici se plasează deasupra normelor europene privind libera circulaţie şi depun eforturi pentru a vă face mai dificil accesul la ajutoare. Populaţia britanică este mai ostilă decât germanii sau francezii. Aţi putea avea, prin urmare, impresia că nu sunteţi bineveniţi. Dar sunteţi. În numele ţării gazdă a publicaţiei The Economist, vă invităm să veniţi şi să lucraţi aici”. Săptămânalul aminteşte că psihoza actuală din societatea britanică are la origine masiva imigraţie poloneză din urmă cu un deceniu.
Pe de altă parte, scrisoarea deschisă demontează cu argumente imbatabile falsa temă a goanei după beneficii sociale, în condiţiile în care migranţii sunt tineri şi apţi de muncă. În finalul pledoariei sale, The Economist îi incurajează pe români şi bulgari, amintindu-le că piaţa britanică a forţei de muncă este cea mai flexibilă din Europa şi că, în practică, britanicii nu au prejudecăţi în a apela la serviciile imigranţilor.