Liberalizarea pieței gazelor
Piața gazelor din Romania a fost complet liberalizată. Cu ce efecte, rămâne de văzut.
Eugen Coroianu, 01.07.2020, 11:37
Începând cu 1 iulie, piaţa gazelor din România este complet liberalizată, fapt care, în mod normal, ar trebui să ducă la creşterea concurenţei şi la scăderea preţurilor. Consumatorii casnici nu simt deocamdată aceste beneficii, pentru că ofertele marilor furnizori au rămas aceleaşi, observă, într-o analiză, agenția națională de presă – Agerpres.
Teoretic, încă din 2007 clienții români aveau posibilitatea de a-şi schimbă compania care le livrează gaze şi de a trece în piaţa liberă, dar practic foarte puţini au făcut-o, întrucât exista un preţ reglementat la nivel minim, stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). De la 1 iulie acest sistem nu mai există, iar consumatorii casnici ar trebui să cerceteze piaţa şi să aleagă cea mai bună ofertă.
Agerpres atrage atenția, însă, că liberalizarea vine într-un moment în care piaţa furnizării de energie este extrem de concentrată, două dintre companii având 90% dintre clienţii casnici. Acestea le-au trimis oferte cu acelaşi preţ ca şi până acum şi, dacă nu există niciun răspuns din partea oamenilor, ofertele intră automat în vigoare. Totuşi, autorităţile susţin că tarifele pentru populaţie ar trebui să scadă, deoarece pe bursă cotaţiile gazelor cu livrare în a două parte a anului sunt la niveluri mai mici decât până acum.
În urmă cu o săptămână, ministrul energiei, Virgil Popescu, declara că populaţia ar trebui să plătească facturi cu 10-15% mai mici, odată cu liberalizarea. El s-a arătat uşor dezamăgit de reacţia furnizorilor, în special a furnizorilor mari care au foarte mult din piaţă, despre care spune că au încercat să profite de pe urma faptului că românul e conservator şi poate că nu se informează corect. Ministrul a avertizat că, în cazul în care marii furnizori nu vor scădea preţurile, Legea concurenţei permite Guvernului să intervină în piaţă pentru o perioadă de şase luni.
La rândul lor, reprezentanţii ANRE admit faptul că va mai dura până când consumatorul va simţi liberalizarea în bugetul propriu. Liberalizarea va avea efecte benefice asupra consumatorilor casnici, chiar dacă nu de mâine, pe această piaţă dominată de un cerc restrâns de furnizori, a afirmat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele instituției. Efectul secundar va fi cel al creşterii încrederii investitorilor, a adăugat el. Rămâne de văzut ce va urma dacă luăm în calcul că mai bine de jumătate dintre români nu au auzit de procesul de liberalizare a pieţei gazelor, după cum arată un sondaj de opinie publicat recent.
În plus, unul dintre furnizorii de gaze din România taie puțin din entuziasmul autorităților spunând că nu există pe piaţă cantităţi de gaze disponibile la preţuri rezonabile şi pe termen lung, astfel încât facturile populaţiei să scadă de la 1 iulie. Declaraţia a fost catalogată de ministrul Energiei, Virgil Popescu, drept uşor arogantă. Anumiţi furnizori abuzează de o poziţie dominantă şi nu îşi reduc preţurile la consumatorul final în momentul în care pe piaţă cumpără gazul de la producători la un preţ mult mai mic, afirmă oficialul de la București. Şi piaţa de energie electrică se liberalizează complet în România, dar de la începutul anului viitor