Leul, la un minim istoric
Moneda europeană a depășit pragul psihologic de 4,7 lei și ar putea să mai crească, potrivit analiștilor finaniciari. La începutul acestui an, un euro era cotat la 4,66 de lei.
Mihai Pelin, 22.01.2019, 12:28
Moneda națională – leul, continuă să se deprecieze tot mai mult în raport cu moneda unică europeană. După mai multe creşteri consecutive, euro a explodat și a doborât un record istoric, fiind pentru prima dată când sparge pragul de 4,7 lei pentru o unitate, la cursul afișat de BNR. Analiştii susțin însă că este vorba de evoluţii de moment. 4,7081 lei a fost valoarea la care a fost cotată, luni, moneda unică europeană, în creştere cu 0,23% faţă de vineri.
Şi dolarul a urcat cu peste 0,45% faţă de ultima cotaţie a săptămânii trecute. Leul s-a depreciat şi faţă de francul elveţian. Reprezentanţii Băncii Centrale susţin că fluctuaţiile sunt nesemnificative şi că nu sunt semnale de destabilizare a pieţei valutare. Consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, a remarcat că evoluţia este mai mult psihologică şi că deprecierea leului în raport cu euro este mai mică de un ban. El a subliniat că intervenţia Băncii Centrale poate fi luată în calcul doar dacă aceasta depăşeşte 4-5 procente. Aceste schimbări de la o zi la alta nu au cum să exprime mişcările din economie.
Este vorba mai degrabă despre raportul dintre cerere şi ofertă şi despre evoluţia importurilor, consideră Adrian Vasilescu: “Începând cu importatorii, care au adus mărfuri de Crăciun şi de Anul Nou, magazinele au fost pline, populaţia a cumpărat din greu produse manufacturate în alte ţări, şi, acum, importatorii respectivi schimbă leii pe valută, ca să îşi plătească facturile.”
Piaţa valutară este influenţată inclusiv de declaraţiile politice, pe lângă cauzele de durată, economice, care duc la creşterea cursului de schimb al monedei naţionale, a atras atenția Adrian Vasilescu. El a apreciat că investitorii nu iau, totuşi, decizii emoţionale şi probabil nu vor considera România o ţară cu mare risc.
Și analiștii financiari sunt de părere că, în prezent, fluctuaţiile din piața valutară sunt mici și nu sunt motive de îngrijorare. Corneliu Cojocaru: “Aprecierea euro faţă de leu cunoaşte o evoluţie în paşi foarte mărunţi. Nu este alarmantă şi se poate întoarce de la o zi la alta. Cauzele sunt cunoscute, este vorba de o nevoie mai mare pe piaţă de euro, în condiţiile în care oferta este restrânsă. Cererea este mai mare pentru că totuşi, avem un deficit de balanţă comercială, respectiv, importăm mult mai mult decât exportăm, deci încasăm mult mai puţin decât plătim în afară şi atunci moneda este căutată.”
Economiștii apreciază că un curs mai apropiat de realităţile economiei româneşti ar fi de 4,75 de lei pentru un euro, iar deprecierea leului va continua şi în următoarea perioadă. Şi ROBOR – principalul indice în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei – a crescut din nou şi se apropie de trei procente.