Legislaţia penală, în dezbatere
Ministerul Justiţiei de la Bucureşti a organizat, luni, o dezbatere publică pe tema controversatelor măsuri pe care vrea le impună - graţierea şi modificarea Codului Penal.
Florentin Căpitănescu, 31.01.2017, 12:58
La o zi după ce aproape 100 de mii de persoane, inclusiv din diaspora, au protestat faţă de intenţia Guvernului de stânga de la Bucureşti de a promova două controversate ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal, Ministerul Justiţiei a organizat, luni, o dezbatere publică pe această temă. Gazda dezbaterii, ministrul de profil, social-democratul Florin Iordache, artizanul schimbărilor dorite, a declarat că va propune în guvern acte coerente privind legislaţia penală, care să respecte consultarea publică. Graţierea nu se adresează unor persoane, ci se încearcă îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare, a afirmat ministrul Iordache, căruia i se impută că modificările pe care le propune servesc clientelei partidului din care provine, PSD, lovit, chiar până la vârf, în anii din urmă, printr-o mulţime de sentinţe în dosare de corupţie.
Florin Iordache, despre eliminarea din textele propuse a unor prevederi: “Vom ţine cont de observaţiile care s-au făcut astăzi şi acele prevederi care iniţial erau neclare sau în neconcordanţă, cu siguranţă vor fi eliminate. Nu vreau să vă spun ce vom elimina şi cum vor arăta. Repet, în urma consultărilor de astăzi, am nişte observaţii care vreau să fie cuprinse în textul celor două acte normative.”
Modificările propuse de Ministerul Justiţiei au fost criticate de o parte din cei prezenţi la dezbaterea publică. Unul dintre participanţi consideră că: “Maniera în care s-a gândit graţierea, cât şi modificarea legislaţiei penale, reconfigurează practic politica penală în domeniul infracţiunilor de serviciu, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu şi acest lucru este inacceptabil să se întâmple prin ordonanţă de urgenţă.”
Tot luni, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului să renunţe la actele normative privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale. Preşedintele a mai spus că Executivul nu poate să treacă peste voinţa suverană a cetăţenilor şi că o democraţie solidă este una în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că deţin vremelnic puterea. În corul criticilor la adresa schimbărilor s-au mai înscris societatea civilă, principalele instituţii judiciare din ţară – Parchetul General, DNA şi Direcţia anti-mafie – , organizaţii ale magistraţilor, partidele de opoziţie şi ambasada SUA la Bucureşti. La rându-i, Ministerul Justiţiei îşi apară propunerile prin argumente legate de condiţiile de detenţie şi de unele decizii ale Curţii Constituţionale.