Legile justiţiei, în dezbatere
În Parlamentul de la Bucureşti încep, săptămâna aceasta, dezbaterile asupra pachetului de legi prin care coaliţia PSD-ALDE doreşte să modifice peisajul judiciar. Protestele împotriva schimbărilor promovate de coaliţie au continuat şi săptămâna trecută.
Florentin Căpitănescu, 04.12.2017, 12:29
Criticate virulent în stradă, respinse atât de asociaţiile profesionale din domeniu, cât şi de şefii principalelor instituţii judiciare din ţara ori temă de reproşuri venite din partea Opoziţiei de dreapta, schimbările pe care Puterea de stânga de la Bucureşti vrea să le aducă în zona Justiţiei intră, săptămâna aceasta, pe agenda plenului Parlamentului. Prima propunere de modificare a legilor Justiţiei, cea care vizează statutul judecătorilor şi procurorilor, ajunge la Camera Deputaţilor.
Proiectul de modificare a statutului magistraţilor, care a primit, deja, raport de adoptare din partea Comisiei speciale din Parlament, prevede că şeful statului nu mai poate refuza numirea procurorilor şi judecătorilor simpli, că procurorii vor fi controlaţi de superiorii lor, inclusiv de ministrul Justiţiei, şi că magistraţii trebuie să declare, în fiecare an, că nu sunt agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete. De asemenea, în forma propusă plenului Parlamentului, proiectul menţionează că judecătorii şi procurorii răspund civil, disciplinar şi penal pentru eventualele erori profesionale. Între timp, Comisia specială continuă să discute celălalte două proiecte, care vizează organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii.
Dezbaterile sunt precedate de reacţia fără precedent prin SUA şi-au exprimat preocuparea pentru faptul că Parlamentul României are în vedere o legislaţie care ar afecta lupta împotriva corupţiei şi ar putea slăbi independenţa judiciară. Pe de altă parte, ampla reformă judiciară promovată de coaliţia majoritară PSD-ALDE continuă să alimenteze indignarea publică.
Obişnuitele proteste de weekend organizate, în ultima perioadă, în marile oraşe, în special în Capitală, au continuat şi-n săptămâna abia încheiată. În contrapartidă, PSD a anunţat că va organiza mitinguri în toată ţara, împotriva a ceea ce formaţiunea numeşte „statul paralel şi ilegitim”. Ceea ce – susţin analiştii politici – este un concept propagandistic neinspirat, cu trimitere la o forţă ocultă care ar avea ca scop îndepartarea, prin mijloace imorale şi ilegale, a actualei Puteri, democratic aleasă.
În orice caz – notează aceiaşi observatori – , nu este pentru prima oară când PSD, pe fondul nerealizărilor guvernamentale şi al protestelor ce le-au însoţit în ultimul an, apelează la formule îndoielnice de PR politic, cu actori ostili imaginari ori interpretări aiuritoare ale realităţii. Presupusa implicare, niciodată probată, a miliardarului american de origine maghiară George Soros ori a multinaţionelelor prezente în ţară în jocurile politice de la Bucureşti sunt doar două exemple.