Legi pentru aplicarea PNRR
Deputații au adoptat două proiecte de lege pe care România și le-a asumat prin PNRR.
Roxana Vasile, 27.03.2025, 12:30
Deputații de la București au adoptat, miercuri, două proiecte de lege pe care România și le-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Primul privește eficientizarea activităţii întreprinderilor publice prin asigurarea competitivităţii, creşterii economice durabile şi introducerii procedurilor care să asigure probitatea financiară.
Actul normativ este un obiectiv important și pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – a subliniat social-democratul Adrian Câciu: „Cei care conduc aceste companii să înţeleagă că au primit mandat să administreze bunurile ţării, care sunt ale ţării şi nu ale lor, să nu facă politici de preţ care să crească inflaţia, cum am avut în energie, să nu facă politici de stoc, cum am avut şi avem tot în energie. Deci, să nu uite de unde au plecat, să nu uite că sunt acolo pentru a servi Statul român şi cetăţenii români.”
În schimb, reprezentantul formațiunii de opoziție S.O.S România, Dumitru Coarnă, afirmă că legea contravine interesului naţional: „Sunt peste 240 de regii autonome şi 1.200 de instituţii încă în proprietatea Statului român. Să nominalizez câteva: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romsilva, Salrom… Cu această ocazie, dumneavoastră o să cedaţi şi tot ce încă a mai rămas în posesia Statului român în zona de proprietate publică.”
Cum Camera Deputaţilor a fost for decizional în cazul legii privind eficientizarea activităţii întreprinderilor publice, după adoptare, aceasta a plecat la promulgarea de către președintele țării. Tot deputații au avut ultimul cuvânt de spus, miercuri, și în cazul unei alte legi asumate de România prin PNRR. Mai precis al celei prin care demnitarii din administraţia centrală vor avea obligaţia să se înscrie în Registrul Unic al Transparenţei Intereselor, fiindu-le interzis, în perioada exercitării mandatului, să solicite sau să accepte cadouri din partea persoanelor care au un interes în promovarea unor proiecte. Devine obligatorie publicarea întâlnirilor dintre demnitarii din cadrul Guvernului şi terţe persoane care ar putea influenţa luarea unor decizii, inclusiv a întâlnirilor fără o planificare prealabilă.
Deputatul liberal Florin Roman spune că proiectul introduce reguli fără precedent: „Europa ne dă nişte bani, ne cere şi condiţiile şi criteriile de integritate pentru persoanele care sunt ordonatori de credite pentru aceşti bani, iar lucrurile devin, din acest moment, fără virgulă, fără paranteză, indubitabile.”
USR, care ar fi dorit extinderea acestei măsuri și asupra altor instituții precum ANRP (n. red. Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților) sau ANCOM (n. red. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații), a condamnat respingerea unui amendament în acest sens. De asemenea, legea nu se aplică în administraţia publică locală şi nici membrilor Parlamentului.